Starinski recept za pekmez od kajsija BEZ konzervansa: Naše bake su znale tačno kako se pravi, saznajte i vi

Starinski recept za pekmez od kajsija BEZ konzervansa: Naše bake su znale tačno kako se pravi, saznajte i vi

Autor: | 09/07/2023

0

Recept za pekmez od kajsija je tu

Stigle su kajsije, a sa njima i najukusniji pekmez koji od davnina prave naše bake!

Nezaobolazan je za doručak, a po ovom starinskom receptu naših baka biće ukusan, a što je najbolje nema konzervansa ni drugih veštačkih dodataka.

Getty Images

 

Sastojci:

3 kg kajsija
1 kg šećera

Pročitajte: Zaboravite na rernu i pečenje - Maja Volk podelila recept za sirovu picu koja izgleda preukusno FOTO

Priprema:

Kajsije oprati, povaditi koštice i odstraniti nečistoće. Uzeti jednu veću šerpu ili lonac. Ređati red iseckanih kajsija pa red šećera dok ne utrošite sav materijal. Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Najbolje raditi predveče ili uveče.

Photo by Nathan Powers on Unsplash

 

Sutradan promešati i staviti na jaču vatru dok ne provri. Kad provri smanjiti malo vatru pa kuvati sat vremena od vremena kad je provrilo uz povremeno mešanje, s tim što ćete zadnjih 10 minuta kuvanja malo više mešati kako ne bi zagorelo.

Pročitajte: Tajna koštice kajsije

Pred kraj kuvanja pripremite sterisilane tegle koje su još uvek tople. Svaku teglu napunite do vrha. Vrele tegle zatvoriti pa okrenuti naopako. Ili vratiti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako dok se ne uhvati blaga korica na pekmezu.

Kada se potpuno ohlade (ako ste ih zapekli) stavljati celofan, čiste poklopce i odlagati u ostavu ili već predvidjeno mesto za pekmez. Ako ste ih okrenuli onda za 5 – 10 minuta vratite u normalni položaj i kada se ohlade stavite na tamno i suvo mesto, prenosi portal Domaći recepti.net.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by Elena Leya on Unsplash

Najnovije vesti