Hot dog skraćuje život za 36 minuta! Naučnici tvrde da je reč o ubedljivo najgoroj hrani

Hot dog skraćuje život za 36 minuta! Naučnici tvrde da je reč o ubedljivo najgoroj hrani

Autor: | 15/06/2023

0

Hot dog skraćuje život za 36 minuta

Brza hrana se brzo priprema, može brzo da utoli glad, ali isto tako brzo može da nam napravi i problem. Nisu u pitanju samo suvišni kilogrami, već i kvalitet i nutritivna vrednost.

Na duže staze, ako se pretera sa konzumiranjem, ostaviće ozbiljne posledice po organizam i opšte zdravlje. No, nekad nemamo snage da joj odolimo, a često je i jedini izbor kada u blizini nema ničeg boljeg što bi moglo da nam utoli glad.

Shutterstock

 

Pored burgera iz uličnih „fast food“ restorana, u vrhu liste popularnosti je i hot dog. Posebno u Americi, rodnom mestu viršle u kifli sa majonezom, senfom ili kečapom. Može da se kupi bukvalno na svakom ćošku, po ceni prilagođenoj svačijem džepu, a čekanje je svedeno na jedva minut, jer su viršle uglavnom već skuvane.

Pročitajte: Žitarice, gotova jela, sladoled... Ove namirnice povećavaju rizik od kancera

Međutim, nedavno istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Mičigenu pokazalo je da jedan hot dog skraćuje životni vek za 36 minuta. Ako ga jedete svakog radnog dana, pet puta sedmično, to je tri sata života manje na nedeljnom nivou. Računica koja će nas naterati da stavimo prst na čelo.

Shutterstock

 

Naučnici su eksperiment radili na uzorku prerađenog mesa težine 61 grama, što je standard koji ulazi u jedan hot dog. Ono oduzima 27 minuta života. No, nije problem samo mesni sadržaj, već i dodaci kao što su natrijum i transmasne kiseline. Ukupno – 36 minuta života manje.

Shutterstock

 

Pročitajte: Marija Šerifović drastično smršala bez gladovanja - Ovo je njen jelovnik

Ispitano je oko 5.800 namirnica koje stanovnici Amerike najčešće koriste u ishrani. Dobre ocene nisu dobili ni pica, burgeri, niti sendviči, ali nisu tako opasni kao hot dog. S druge strane, konzumacija namirnica kao što su orašasti plodovi, mahunarke, plodovi mora ili voće i povrće bez skroba imaju pozitivne efekte po naše zdravlje.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti