Kokice su omiljena grickalica bez koje je teško zamisliti odlazak u bioskop ili uživanje u omiljenoj seriji. Mnogi kažu da su najbolje u kombinaciji sa pivom, ali o tome ćemo drugi put. Dobijaju se od kukuruza kokičara, čija zrna prilikom prženja eksplodiraju, što je zabavno samo po sebi kada ih pripremamo kod kuće. Ne možemo bez njih, zarazne su, znamo, no, da li su i bezbedne? To pitanje odnosi se, pre svega, na zdravu ishranu i probleme sa suvišnim kilogramima.
Shutterstock
Prema poslednjim istraživanjima, u normalnim porcijama kokice su – bezazlene. Štaviše, nutricionisti ih čak preporučuju, jer je zrno kukuruza izvor ključnih minerala kao što je magnezijum, potom vitamina (A, B, E), antioksidanata i vlakana. Konzumiranje celih zrna smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, kao i nekih vrsta kancera. Ipak, ako imate nedoumice u vezi sa GMO proizvodima, potrudite se da pronađete organski kukuruz, a ne neki genetski modifikovani.
Pročitajte: Ovaj moćni napitak očistiće vašu jetru za 9 dana, Novak i Jelena u njega se kunu
Shutterstock
Obratite pažnju i na ulje koje koristite za kokanje. Izbegavajte rafinisana, prednost dajte maslinovom, ulju od kanole, susama, kikirikija ili avokada. Najzdravija varijanta su kokice bez aditiva i dodataka, što znači da one bez “ubačenih” sastojaka, kao što su puter ili sir, imaju manje kalorija. Ako već ne možete bez začina koji će im dati poseban ukus, neka to budu morska so, origano ili crni biber. Sladokusci mogu da probaju nešto egzotično u vidu cimeta i kakao-praha umesto preliva od čokolade i karamele.
Pročitajte: Žitarice, industrijski hleb, gotova jela, sladoled... Ove namirnice povećavaju rizik od kancera
Shutterstock
Nutricionisti kažu da je kokice najbolje pripremati u posebnoj posudi i izbeći mikrotalasnu pećnicu, iako je to svakako najbrža varijanta. Nemojte da ih konzumirate baš svakog dana i, kao što smo već rekli, dobro odmerite dimenzije porcije ‒ jedna srednja je sasvim dovoljna. U suprotnom, ako preterate, mogle bi da vam naprave izvesne probleme u stomaku, a to ne želite, zar ne?
Za kraj, malo statistike: jedna šolja svežih kokica sadrži oko trideset kalorija, gram masti, gram proteina, 6.20 grama ugljenih hidrata, 1.20 grama vlakana.
Shutterstock
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)