Ukoliko ste ljubitelji pice, imamo dobre vesti zavas - uz odabrane sastojke i malo više povrća zdrave mini pice mogu postati redovan gost na vašoj trpezi. Možete ih spremiti za celu porodicu, ili kao obrok za poneti, a nesumnjivo ćete uživati u svakom zalogaju.
Zdrave mini pice - potrebni sastojci:
160 ml tople vode
1 kašičica šećera
120 g višenamenskog brašna + za posipanje
100 g speltinog brašna
morska so
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja + 1 kašičica + za premazivanje
450 g paradajza bez ljuske
¼ manje glavice crvenog luka
2 čena belog luka
¼ kašičice suvog origana
sveže samleveni crni biber
230 g dimljene mocarele, isečene na tanke komade
1 crvena paprika babura, vrlo sitno iseckana
90 g crnih ili zelenih maslina, isečenih na kolutiće
150 g svežeg mladog spanaća
½ kašičice svežeg soka od limete
Pročitajte: Italijanski specijalitet u malo drugačijem obliku - Pica rolat

Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i sačekajte dok ne počne da peni (oko 5 minuta). Dodajte obe vrste brašna, 1 ¼ kašičicu soli i 1 kašiku ulja. Mešajte dok se ne formira testo. Prebacite ga na radnu površinu, koju ste malo posuli brašnom i mesite oko 5 minuta.
Premažite unutrašnjost posude uljem i vratite u nju testo. Premažite gornju površinu testa sa još malo ulja i prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na suvom mestu u kuhinji, bez strujanja vazduha, sve dok se ne udvostruči volumen (od 45 minuta do 1 sata).
U međuvremenu, zagrejte veliki liveni tiganj na najvišoj temperaturi. Ubacite paradajz, crveni i beli luk. Grilujte, uz povremeno okretanje, od 5 do 7 minuta.
Prebacite beli luk na tanjir i sačekajte da se prohladi. Potom ubacite paradajz i crveni luk u procesor, sa belog luka uklonite ljusku, pa dodajte i njega u procesor i miksajte dok ne dobijete finu pastu.
Pročitajte: Napravite ukusan pica-sendvič za samo nekoliko minuta (video)

Prebacite ovu masu u dublji tiganj i dodajte kašiku ulja i origano. Sačekajte da provri, a onda smanjite temperaturu i kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se masa ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite s ringle, posolite i pobiberite.
Zagrejte gril na srednjoj temperaturi. Dva lista papira za pečenje pospite brašnom. Podelite testo na četiri kugle pa svaku razvaljajte do prečnika oko 15 cm. Premažite s gornje strane uljem. Pecite na grilu (bez papira za pečenje!) dok s donje strane testo ne očvrsne i ne pojave se tragovi od grila, oko 1 minut. Okrenite pa izgrilujte testo i s druge strane, takođe oko minut.
Vratite testo na papir za pečenje i ravnomerno ga premažite pastom od paradajza (ivice ostavite slobodne). Stavite odozgo mocarelu, papriku baburu i masline. Vratite picete na gril, poklopite i pecite dok se sir ne istopi (oko 5 minuta).
Prebacite picete na tanjire. U posudi pomešajte mladi spanać, preostalo ulje i sok od limete, pa smesu poređajte na svaku picu. Odmah servirajte.
Pročitajte još
Novi parfem Club de Nuit BLING brenda Armaf svečano je predstavljen na ekskluzivnom događaju koji je okupio veliki broj poznatih ličnosti, influensera iz regiona i sveta, kao i medija
19/12/2025
Saznajte višeDeseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)