Pravo sa praznične trpeze Bakingemske palate: Recept za slasni biskvitni kolač

Pravo sa praznične trpeze Bakingemske palate: Recept za slasni biskvitni kolač

Autor: | 30/12/2020

0

Ovaj lagani biskvitni kolač bio je omiljena poslastica kraljice Viktorije, kojoj i duguje svoj naziv. Naime, kraljica je svakodnevno uživala u osvežavajućoj kombinaciji biskvita, džema i puter-krema. Šoljica čaja je, navodno, za plemkinju bila nezamisliva bez parčeta ovog kolača. Glavni poslastičar Bakingemske palate podelio je sada ovaj tradicionalni recept s nama, običnim smrtnicima, kojima je kraljevska palata, definitivno, nedostižna. Ali zato nije ovaj kolač... Recept je iznenađujuće jednostavan, pa ga može spremiti svaka prosečna domaćica.

Bartosz Luczak iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Biskvitni kolač kraljice Viktorije

Sastojci:

Kora:
3 jaja
150 g prah-šećera
150 g putera
150 g brašna (prethodno ga pomešajte s praškom za pecivo)
1/2 kašičice arome vanile
100 g džema (najbolje odaberite onaj od jagode ili maline)

Puter-krem:
150 g omekšalog putera
220 g prah-šećera
1/3 kašičice vanile

Priprema kore: zagrejte rernu na 180 stepeni C. Podmažite pleh puterom (ukoliko je pleh manji, ispecite dve kore). Pomešajte šećer, vanilu i puter tako da dobijete ujednačenu smesu.

U posebnoj činiji umutite jaja i postepeno ih sipajte u smesu. Uz stalno mešanje, dodajte brašno. Kada je sve sjedinjeno, podelite na dva dela. Polovinu pecite dok ne dobije zlatnobraon boju, a za to će biti potrebno dvadesetak minuta. Zatim ispecite drugu polovinu smese (to će biti druga kora). Ostavite da se dobro prohladi.

Priprema puter-krema: umutite puter sa prah-šećerom i aromom vanile.

Prvu koru filujte džemom, zatim preko džema rasporedite puter-krem. Preko toga stavite drugu koru i na kraju pospite prah-šećerom. Tortu, naravno, poslužite uz engleski čaj.

Objavljivanje ovog autentičnog recepta za biskvitni kolač kraljice Viktorije naišlo je na veliko oduševljenje fanova kraljevske porodice. Mnogi od njih odlučili su da ga naprave i sami, a reakcije su više nego odlične.

Pročitajte: Čokoladna torta sa keksom - Recept za omiljenu poslasticu kraljice Elizabete

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by Jack Taylor/Getty Images via Guliver

Pročitajte još