Da li i vi imate osećaj da januar i februar ove godine nisu ni bili? Da li smo svi zaspali u svojim mikrosvetovima i nismo želeli da izlazimo iz sigurnosti naših pećina, jer smo tu jedino zaštićeni od svih zala kojima smo zasuti. Namerno neću reći – bombardovani. Opet, kad pogledam s druge strane, činilo se kao da proleće nikad neće doći. Kao da sam pre godinu dana sa mladim šefom Nikolom Vučkovićem radio na temi jela od kukuruznog brašna.
Vreme. Iako smo uvereni da vladamo njime jer, bože moj, znamo koliko je sati, pojmovi o vremenu nam se razlikuju kao što nam se razlikuje otisak prsta. Ili DNK. Tako je i sa hranom, u ovom slučaju kukuruznim brašnom.
Pročitajte: Uparite italijanska jela sa italijanskim vinima
Palenta, kaša siromašnih, koju znamo od detinjstva kao kačamak, puru, mamaljugu ili kulju je danas jelo koje je izborilo svoje mesto na menijima svih restorana. Jednostavno, vreme se promenilo. Da se stare vrednosti vraćaju na velika vrata, potvrdila je i Ivana Dobrnjac, koja nam je otkrila tajne pripreme hleba sa matičnim kvascem. Marina Cvetić je pričala o vremenima kada je upoznala Giannia Masciarellia i kako su nastala vina koja nose njeno ime.
U ovom broju smo slavili karbonaru, tradicionalnu, ali i tri, moderne, novovremenske. Da se sa italijanskom tradicijom ne valja igrati osetila je TV šefica Najdžela Loson koja se usudila da pasti putaneski promeni ime, a Fiemeta Fada nas uvodi u svet sira. Nastavljajući putovanje po Italiji, vodimo vas u manje poznatije regije
– Umbriju, carstvo sočiva, celera, tartufa i strangoci paste, i Bazilikatu gde možete uživati u crvenom patlidžanu, crvenoj ljutoj paprici, čuvenom Matera hlebu dok ispijate najbolji amaro.
Zatim, tu je maritoci, kolač kojim se odvajkada u Italiji izražavala vernost do kraja života, a posebnu pažnju smo posvetili Uskršnjim poslasticama i čuvenoj Golubici. Vrhunac ipak predstavlja naš kuvar koji je omaž svim nonama i bakama.
Uživajte u proleću, u putovanju kroz Italiju koje smo vam pripremili, u meniju koji smo vam odabrali, Baba kolaču sa naslovne strane i trošite vreme na svoje najvoljenije.
A mi se vidimo opet. U najlepšem magazinu!
Za jedinstveno gastronomsko putovanje kroz Italiju posetite www.lacucinaitaliana.rs, i instagram profil @lacucinaitalianasrbija
Slične Vesti
Novi broj magazina La Cucina Italiana! (video)
Novi broj magazina La Cucina Italiana!
30/07/2022
Saznajte višeU prodaji je novi broj La Cucina Italiana (video)
La Cucina Italiana - novi broj je u prodaji!
23/12/2021
Saznajte višePročitajte još
Nikada niste pravili vatrena jaja? Jednostavnije je nego što mislite, samo pratite recept
Da, dobro ste pročitali – vatrena jaja. Jedna vrlo zabavna, ali i ukusna ideja. Uostalom, pogledajte ove neodoljive fotografije
26/04/2024
Saznajte višeZlatna jaja privlače sreću i bogatstvo: Za farbanje vam je potreban samo OVAJ začin
Zlatna jaja privlače bogatstvo
25/04/2024
Saznajte višeOgromno dvorište sa bazenom i vila kakve nema Dedinje: Ovako Sonja i Nikola Lazetić žive na Avali
Dom Sonje i Nikole Lazetića šumski raj
24/04/2024
Saznajte višeDelta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)