Savršeni recepti: Tradicionalna trpeza pred najradosniji hrišćanski praznik

Savršeni recepti: Tradicionalna trpeza pred najradosniji hrišćanski praznik

04/01/2022

0

Recepti za Badnji dan


Božićna atmosfera u Italiji traje tri nedelje, a počinje osam dana pre. U tom periodu deca idu od kuće do kuće, obučena kao pastiri i pevaju Božićne pesme, a za to dobijaju novac.

Slavlje počinje postom, dan pre Badnje večeri, uveče se ide na misu u crkve, a posle toga večera u krugu porodice. Na Badnje veče tradicionalno posluženje je jelo od jegulje, a božićni ručak se sastoji od supe sa punjenom testeninom i kuvanog ili pečenog petla. Jedan lep običaj koji moramo naglasiti je da deca u Italiji ne pišu Deda Mrazu, već svojim roditeljima. U pismu koje se čita posle Božićne večere, deca ne traže od roditelja poklone, već je to prilika da im napišu koliko ih vole.

Pročitajte: Deda Mraz nam otkriva - Šta se jede u njegovom rodnom kraju - Laponiji
 

Za poklone je u Italiji, pored Deda Mraza, zadužena veštica La Befana. Za nju se verovalo da je zla kao i sve ostale veštice, pa su ljudi pravili buku ne bi li je oterali od svojih domova. To se promenilo, kako legenda kaže, kada su Tri mudraca koji su krenuli da vide tek rođenog Isusa, zastali pored njene kuće da bi je upitali za put do Vitlejema. Befana je odbila da im pomogne, ali se kasnije predomislila i odlučila da i sama krene sa poklonima. Befana nikada nije pronašla tek rođenog Isusa i tako Befana na Badnje veče leti širom Italije na svojoj metli darivajući decu.

Pročitajte: Recept za baršunasti božićni beze kolač sa malinama

Redakcija magazina La Cucina Italiana je putujući Italijom sastavila meni za svečani ručak na Badnji dan.

Riccardo Lettieri

 

Pica sa endivijom, inćunima i kaparima nam dolazi iz Kampanije.

Riccardo Lettieri

 

Čorba od leblebija i blitve sa dodatkom sušenih pečuraka i celera je tradicionalna u Liguriji.

Riccardo Lettieri

 

U Lombardiji se svake godine pripremaju tortelini sa bundevom, sirom i kandiranim voćem.

Riccardo Lettieri

 

Region Lacio se ponosi rimskom supom od ribe i brokolija.

Riccardo Lettieri

 

Bakalar gratiniran sa starim hlebom i orasima se jede na Jadranu u regiji Molize.

Riccardo Lettieri

 

Za slatkiš su odabrani toskanski Ricciarelli, oblande od badema i kandirane pomorandže.

Recepte za sva ova tradicionalna italijanska jela možete pronaći OVDE
 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Riccardo Lettieri

Pročitajte još

Najnovije vesti