Korejska poslastica iz hit serije Squid Game zaludela svet: Šta je dalgona i kako se pravi

Korejska poslastica iz hit serije Squid Game zaludela svet: Šta je dalgona i kako se pravi

Autor: | 16/10/2021

0

Serija Squid Game udahnula je novi život zaboravljenom korejskom slatkišu

Ovih dana, reč koja se u svetu najčešće može čuti nije korona, već – dalgona. Ako ste pratili najveći planetarni televizijski hit, „Squid Game“, znate o čemu se radi. I znate da nije reč o lignji, iako se ona pominje u nazivu serije.

Pročitajte: Na snimanju pete sezone - Serija Kruna nastavlja da diže prašinu, upoznajte novu glumačku ekipu (foto)

Profimedia

 

Dalgona je i vrsta kremaste kafe koja je u Seulu veoma popularna poslednjih godina, a podseća na nes. Međutim, u „Netliksovom“ projektu videli smo nešto drugo – kolačić. U rundi „Popgi“ učesnici moraju da u roku od 10 minuta iglom izrežu traženi oblik u kolaču, ali ne smeju da ga polome ili okrznu, inače sledi eliminacija, to jest smrt. Oblik može da bude krug, trougao, zvezda ili kišobran.

Pročitajte: Neka, hvala - Od bizarne poslastice Viktorije Bekam pripašće vam muka (foto)

Profimedia

 

Ova poslastica osvojila je Koreju sedamdesetih godina prošlog veka. Prodavala se na svakom ćošku, u restoranima, prodavnicama, na igralištima, svuda. Bila je interesatnan i najmlađima i najstarijima, ne samo zato što ukusom podseća na lizalicu (kao tofi), već i zbog izrade oblika za koju morate sami da se pobrinete. A onda je pala u zaborav. Sada, zahvaljujući seriji, dalgona živi svoju drugu mladost.

Serija Squid Game osvojila svet, a sa njom i dalgona

Kolačić izgleda jednostavno, ali je veoma lomljiv, što je otežalo posao svima koji su se u drugoj rundi “Squid Game” borili za život. Pravi se od šećera i sode bikarobone, to je sve što vam je potrebno od sastojaka.

Dve velike kašike šećera sipajte u manju šerpu ili tiganj, i na srednjoj vatri mešajte dok se ne otopi, odnosno karamelizuje. Kada dobije nijansu boje meda, sklonite sa šporeta i dodajte malo sode bikarbone. Mešajte dok se ne rastvori. Smesu sipajte na papir za pečenje i ostavite da se ohladi dvadesetak sekundi. Lepo je poravnajte, najbolje dnom metalne šerpice. Pre nego što se sasvim ohladi, utisnite u sredinu modlu koju želite, ali ne do dna. Jer, taj deo priče je najzabavniji – krajnji oblik treba da napravite sami uz pomoć čačkalice ili igle. Ne brinite, dajemo vam više od 10 minuta.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti