Kejt Midlton ‒ Kolač sa urmama omiljeni je desert vojvotkinje od Kembridža
Da li ste se ikada zapitali kakve se poslastice jedu na britanskom dvoru? Pored svakojakih đakonija koje su sastavni deo kraljevske trpeze, Kejt Midlton najviše uživa u jednom sasvim jednostavnom kolaču. Nekadašnji kuvar britanske kraljevske porodice otkrio je recept omiljene poslastice vojvotkinje od Kembridža, pa ukoliko vam se dopadne, i vi možete uživati u njemu.
Pročitajte: Doručak jedne superžene - Magični napitak kojim Kejt Midlton započinje dan
Youtube Printscreen
Sastojci za testo:
‒ 170 g urmi, isečenih na 8 delova
‒ 1 kašika sode
‒ 240 ml ključale vode
‒ 60 g putera
‒ 170 g šećera
‒ 225 g tamne čokolade
‒ 1 jaje
‒ 230 g brašna
‒ 1 kašika vanile
‒ 1 kašika praška za pecivo
Sastojci za čokoladni sos:
‒ 312 g žutog šećera
‒ 200 g putera
‒ 125 g tamne čokolade
‒ 9 kašika slatke pavlake
Priprema:
Prvo sjedinite sve sastojke za čokoladni sos i kuvajte ih oko 4 minuta. Pripremljeni sos podelite na dva dela. Jedan deo (oko 350 ml) izručite u pleh u kome ćete ga kasnije peći i ostavite da se ohladi, a drugi deo odvojte za završno ukrašavanje.
Urme ubacite u ključalu vodu i dodajte sodu. Mešajte da se rastopi i ostavite da se ohladi.
U jednoj posudi mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajte jaje i ekstrakt vanile i nastavite da mutite. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, a zatim pripremljene urme i čokoladu. Mešajte da smesa postane glatka, a zatim izručite u pleh preko prethodno ohlađenog čokoladnog sosa. Prekrijte folijom i vaš kolač je spreman za pečenje. Pecite ga u zagrejanoj rerni na 180⁰C, u trajanju od 30 do 40 minuta.
Kada je kolač gotov, zagrejte preostali sos kojim ćete preliti parče kolača, a za dodatni užitak možete ga služiti sa kuglom sladoleda po želji.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)