Prženice od tikvica – jednostavno, a ukusno
Iako njihov naziv asocira na to, prženice ne moraju da se nađu u kategoriji teška hrana. Recept koji vam predlažemo biće pravo osveženje za stomak posle bogate praznične trpeze, a kada se svemu dodaju i rotkvice prelivene maslinovim uljem, dobićete - proleće u tanjiru!
SASTOJCI ZA 6 OSOBA
200 g brašna
200 g tikvica
150 ml mleka
30 g fileta inćuna u ulju (opciono)
10 g hleba bez korice
5 g pivskog kvasca
šaka-dve kukuruza šećerca, skuvanog
sveža mirođija
6 rotkvica
med
limun
sveži origano
ekstradevičansko maslinovo ulje
peršun
so
biber
Pročitajte: Lako da lakše ne može - Čokoladni tart bez pečenja
Getty images
PRIPREMA
Pomešajte brašno sa zagrejanim mlekom, izmrvljenim kvascem i prstohvatom soli, tako da dobijete gusto testo. Ostavite ga pokrivenog da se količina udvostruči (oko 2 sata).
Operite tikvice i narendajte ih nakrupno. Zatim promešajte testo i dodajte kukuruz i mirođiju.
Pržite dobijenu smesu u tiganju na 4 kašike ulja tako da dobijete prženice od oko 10 cm u prečniku. Pržite ih otprilike 2 minuta sa svake strane.
Izmiksirajte štapnim mikserom hleb sa 20 ml ulja, inćunima, 10 g meda, 35 ml soka od limuna, 40 ml vode i nekoliko listova peršuna, tako da dobijete sos.
Isecite rotkvice napola.
Prelijte uljem, posolite, pobiberite i pospite svežim origanom.
Poslužite prženice sa salatom od rotkvica i sosom.
Pročitajte još
Ove "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeOmiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine, dami od stila baš takav i pristaje
Omiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine
13/12/2025
Saznajte višeZa sreću i blagostanje pre Nove godine u kuću unesite ovih 7 stvari
Feng šui pravila za sreću u Novoj godini su...
11/12/2025
Saznajte višeKatalog prazničnih želja: Usrećite najdraže – Započnite godinu uz Lilly!
Lilly katalog 2025
10/12/2025
Saznajte višeOlimpijski centar „Jahorina“ i Skijališta Srbije potpisali sporazum o saradnji
10/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)