Sezona roštilja može da počne: Recept za domaći BBQ sos

Sezona roštilja može da počne: Recept za domaći BBQ sos

Autor: | 27/04/2021

0

Recept za barbikju sos koji ćete obožavati...

Lepi dani lagano stižu, a sa njima i gosti na roštiljanje u dvorištu. Predstavljamo vam našu verziju čuvenog američkog BBQ sosa, neizostavnog uz pljeskavice i rebarca.

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

300 g paradajz-sosa od čerija

50 g smeđeg šećera

25 ml viskija

1 čen belog luka

1/2 glavice crnog luka

slatka ili ljuta mlevena paprika

Worcester sos

jabukovo sirće

ekstradevičansko maslinovo ulje

so

Pročitajte: Lako da lakše ne može - Čokoladni tart bez pečenja

Getty images

 

PRIPREMA

Iseckajte sitno crni i beli luk.

Propržite ih nekoliko minuta na 2 kašike ulja, zatim dodajte paradajz sos, šećer, viski, 1 kašičicu mlevene paprike (dozirajte količinu prema svom ukusu) i 2 kašike Worcester sosa.

Ostavite sve na vatri srednje jačine 10 minuta.

Začinite „barbecque“ sos sa 2 kašike jabukovog sirćeta, probajte ga i po potrebi dodajte prstohvat soli. Nastavite sa kuvanjem narednih 5-8 minuta.

Isključite ringlu, procedite sos i ostavite ga da se u potpunosti ohladi.

TEKSTURA I ČUVANJE

Trebalo bi da dobijete vrlo gust sos. Ako ipak ispadne previše tečan, posle ceđenja vratite ga na ringlu da se kuva još 5-6 minuta da se zgusne, odnosno da postane gust kao sirup. Čuvajte ga u frižideru, u teglama, najduže 3-4 dana.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin