
Sastojci: za 12 komada
Za mafine:
60 gr tamne čokolade
1/2 šolje kakaa
3/4 šolje glatkog brašna
1/2 šolje šećera
2 jaja
1 kašičica vanilin ekstrakta
prstohvat soli
1 šolja jogurta
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
250 ml slatke pavlake
250 gr tamne čokolade
3 kašike meda
50 gr putera
slane perece za posipanje
Prvo napravite krem, jer njemu treba par sati u frižideru da se stvrdne.
Zagrejte slatku pavlaku sa medom do ključanja povremeno mešajući. Kada provri skinite sa vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter. Kada se čokolada skroz istopi prebacite u frižider na pola do 2-3 sata, kolko mu bude bilo potrebno da se stegne dovoljno za nanošenje.
Predlažem da ne pravite dan unapred jer ako bude stajao previše u frižideru, čokoladni ganaš će se previše stvrdnuti i izgubiti sjaj.
Otopite puter na slaboj vatri, sklonite sa šporeta pa dodajte čokoladu izlomljenu na što sitnije delove, ako vas ne mrzi, najbolje izrendanu. Povremeno mešajući sačekajte da se čokolada otopi pa dodajte kakao.
U drugoj posudi mikserom umutite jaja, vanilu i šećer dok se ne napravi penasta smesa u kojoj šećer više ne krcka, već se rastopio. Pripremite veću posudu u kojoj ćete praviti testo, pa tu prespite smesu sa čokoladom i lagano dodajte, deo po deo i stalno mešajući smesu sa jajima. U odvojenu posudu prosejte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa naizmenično sipajte deo ove smese i deo jogurta u smesu sa čokoladom dok ih ne istrošite.
Pripremite pleh za mafine i poređajte u njega papirnate korpice. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Punite korpice smesom tako da je 1/3 ostane prazna. Pecite 20ak minuta.
Mafini su gotovi kada kroz centar zabodete čačkalicu i ona izađe čista. Izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohlade.
Ukrastite čokoladnim prelivom i pospite drobljenim ili celim perecama i uživajte.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više