Mislite na gojenje, a nije: Šta se može desiti ako naglo prestanete sa vežbanjem

Mislite na gojenje, a nije: Šta se može desiti ako naglo prestanete sa vežbanjem

Autor: | 24/03/2018

0

Ako naglo prestanete da vežbate, može se desiti da padnete u depresiju, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno a Univerzitetu u Adelejdu u Australiji.

Tokom istraživanja, posmatrani su efekti nakon što je 152 odraslih ispitanika koji su bili redovno fizički aktivni i nisu imali istoriju mentalnih problema prestalo da vežba.

Svi oni imali su naviku da tri puta nedeljno vežbaju najmanje po 30 minuta, tokom tri meseca koja su prethodila istraživanju.

 

Ispostavilo se da su se, nakon što su prestali da vežbaju, kod određenog broja ispitanika javili simptomi depresije. Kod nekih, to se desilo u roku od tri dana, kod drugih u rasponu od jedne do dve nedelje, nakon što su ukinuli redovnu fizičku aktivnost, prenosi mondo.rs.

Interesantno je da su se depresivni simptomi u toj situaciji češće javljali kod žena nego kod muškaraca.

-Adekvatna fizička aktivnost i vežbanje od presudnog su značaja ne samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno stanje pojedinca-kaže dr Džuli Morgan koja je vodila ovo istraživanje.

Preporuka je da odrasle osobe budu umereno fizički aktivne najmanje 150 minuta tokom nedelje, da bi se očuvalo dobro opšte zdravstveno stanje i predupredili simptomi depresije, ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno.

-Važno je da ljudi shvate da vežbanje pozitivno utiče i na naše mentalno stanje, kaže profesor psihijatrije dr Bernard Baune koji je nadgledao ovo istraživanje, prenosi britanski "Metro".

Naravno, vežbanje nije nešto što će "magično" popraviti vaše mentalno stanje ako patite od depresije, ali uz odgovarajuću terapiju može stvarno mnogo da pomogne.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock