Bosiljak: Jelima daje vrhunski ukus, a organizam leči od brojnih tegoba

Bosiljak: Jelima daje vrhunski ukus, a organizam leči od brojnih tegoba

Autor: | 17/05/2019

0

Iako je najpoznatiji kao začin ukusnim jelima, bosiljak ima brojna lekovita svojstva.

Ovaj omiljeni začin odlično uspeva i na terasama ili u vrtovima, a najbolje je uzgojiti ga iz semena ili kupiti već zasađenu teglu kod domaćih proizvođača.

Kad kupite teglicu bosiljka, presadite ga u dvostruko veću teglu. Pažljivo razdvojite busen na dva ili tri dela, zajedno sa zemljom, i presadite. Nemojte da zaboravite da na dno tegle postavite drenažu i nakon sađenja obavezno lagano zalijte biljku.

Bosiljak treba zalivati što češće, bar dvaput nedeljno. Važno je da zemlja uvek bude vlažna, ali ne i natopljena jer će u tom slučaju doći do propadanja biljke.

Tajna uspešnog uzgajanja bosiljka krije se u presađivanju, koje bi trebalo obaviti bar jednom godišnje. Nakon što izrastu prvi listovi, ubrzo počinju da se pojavljuju novi, a šire se i bočne grane. Presađivanje je jedina pomoć da se bosiljku omogući dalji rast.

Listove bosiljka trebalo bi redovno seći, a vodite računa i o tome da biljka uvek ima dovoljno svetla.

Zdravstvene blagodeti bosiljka

Ovaj mirisni začin odličan je u borbi protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, a možda ne znate da čaj od bosiljka pomaže i kod menstrualnih problema.

Osim toga, bosiljak podstiče apetit, a pomaže i kod problema s mokraćnim putevima.

Ova je biljka bogata je gvožđem, i osnažuje imunitet, a preporučuje se i osobama koje imaju problema s aknama.

Kako još možete da ga konzumirate?

Osim kao dodatak vrlo ukusnim jelima, od osušenih listova ove mirisne biljke priprema se i vrlo lekovit čaj. Možete da ga pijete svaki dan, ali nakon osam dana napravite pauzu od 14 dana.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: bosiljak

Najnovije vesti