Da li uopšte postoji pametno sunčanje?

Da li uopšte postoji pametno sunčanje?

Autor: | 30/07/2019

0

U nedavno sprovedenom istraživanju koje se bavilo navikama o sunčanju, od 550 ispitanih, njih čak 49% reklo je da jednostavno obožavaju izležavanje na suncu dok ne dobiju bronzanu boju. Ipak, većina navodi da je boja samo nuspojava uživancije koju osećaju pri boravku pod prirodnim ili veštačkim suncem.

Čak 77% ispitanika je kao glavni motiv navelo da vole da osete zrake sunca na koži pa je preplanula boja samo posledica toga, a 58% ih kaže da je glavni podsticaj bila prilika da budu uz more ili jezero.

Potpuno je razumljivo što kupanje u sunčanim zracima godi, pogotovo ako ste ispruženi na peškiru na nekoj plaži. Ali ako se uzme u obzir rizik da svaki put kad tako ležite na suncu ili u solarijumu možete izgoreti, i ako se zna da je melanom jedan od najčešćih oblika karcinoma kod žena u dvadesetim, i drugi najčešći kod žena u tridesetima– zašto se onda toliko mladih žena i dalje tako ponaša?!

Moguće je uživati u suncu i prirodi, a ipak izbeći potencijalne štetne učinke koji uzrokuju nastanak raka kože, i to uz nanošenje odgovarajućih zaštitnih faktora.

Umesto od 10h do 16h, na sunce idite pre 10h ili tek nakon 16h. Biće vruće, ali sunce više neće biti u jeku snage.

Druženje na pesku ili u parku s društvom pomerite u hladovinu drveta ili pod suncobran. Malo ćete izlaziti na sunce, a malo se skrivati u hladu pa će vas sunce ipak uhvatiti i neće izostati učinak zadovoljstva, ali neće biti ni oštećenja kože, piše cosmopolitan.hr.

Ako vam treba jači doživljaj, lezite nekoliko minuta potpuno izloženi suncu, a potom se bavite nekom aktivnošću u hladu, recimo jogom. Vaše srce će pumpati endorfin isto kao što bi to radilo i pod sunčevim zracima.

A ako pokušavate da se odviknete od posete solarijumu, ali vam nedostaje osećaj vrućine koji on pruža, učlanite se u teretanu koja ima saunu ili vruće kupatilo, učinak je isti, a ne šteti koži.

I na kraju, ali ne i manje važno, uvek koristite zaštitni faktor, i to minimalno onaj od 15 SPF ili veći. Mažite se, špricajte – svejedno. Tako ćete zaštititi kožu, a ipak uživati u suncu.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: sunčanje