Esencija ružinih latica: Moćan afrodizijak, večni simbol romantike, ali i lek za nesanicu

Esencija ružinih latica: Moćan afrodizijak, večni simbol romantike, ali i lek za nesanicu

Autor: | 23/10/2019

0

U aromaterapiji ružino ulje je među najdragocenijim i najsvestranijim, jer je podjednako blagotvorno za telo i dušu. Cvet svih cvetova poznat je kao moćan afrodizijak i večni simbol romantike.

Kult ruže snažno je obeležio i srednji vek, kad su lepotu 'cveta svih cvetova' veličali pesnici, muzičari, slikari... a alhemičari su je nazivali cvetom mudrosti. U to su doba Evropljani na Bliskom istoku otkrili njima dotad nepoznate vrste ruža koje su Arapi i Turci uzgajali za proizvodnju dragocene cvetne vodice i ulja.

Ružino ulje koristili su kao izuzetno fin i skupocen miris, a takav status uživa i danas, jer je potrebno čak četiri do pet tona ružinih latica da se dobije jedan litar eteričnog ulja. U aromaterapiji ružino ulje je među najdragocjenijim i najsvestranijim, jer je podjednako blagotvorno za telo i dušu. Esencije ružinih latica pomažu protiv nesanice, teskobe i glavobolje, podstiču cirkulaciju i varenje. Ulje je odlično za opuštajuće masaže i kupke kao i za negu kože i kose.

Cvet svih cvetova poznat je kao moćan afrodizijak i večni simbol romantike, pa je ruža nenadmašna kraljica parfema. Posebno je cenjena Rosa damascena koja potiče iz Damaska i uzgaja se u iranskim planinama, a među najpoznatijima su i bugarske i turske ruže.

U kozmetici se ružino ulje najčešće koristi kao anti-age zato što podstiče regeneraciju kože. Zbog hranjivih, uravnotežujućih i umirujućih svojstava ružino je ulje prikladno za sve tipove kože, a pomaže i zaceljivanju ožiljaka, prevenciji strija kao i u lečenju kožnih bolesti.

Premda postoje hiljade kultivisanih ruža (neke kozmetičke kompanije čak uzgajaju posebne vrste samo za svoje potrebe), među najcenjenijim je 'poslasticama' za kožu divlja ruža (Rosa canina) poznata i kao šipak.

U destilaciji ružinog eteričnog ulja nastaje i hidrolat - ružina vodica koja je odlična za hidrataciju, pa se često dodaje u tonike za lice. Kozmetika se obogaćuje i blagotvornim ekstraktima ružinog lišća i mlekom semenki.

hellomagazin.rs Profimedia

Najnovije vesti