Kad nema lekova tu su prirodne obloge za kašalj

Kad nema lekova tu su prirodne obloge za kašalj

Autor: | 17/03/2020

0

Prirodne obloge za kašalj ovih dana su jedan od najtraženijih pojmova na pretrazi u Guglu, jer onda kada lekovi ne pomažu, vreme je da se okrenete prirodnim preparatima

Najbolje bi bilo poraditi na preventivi i ojačati organizam, međutim, ako ste se razboleli i kašljete, evo predloga za prirodne obloge možete isprobati.

Priroda nam je oduvek davala efikasne lekove. Iako je svima najlakše da odu do apoteke i kupe neki sirup za kašalj, bilo bi možda bolje da se ova neprijatna pojava leči prirodnim putem. Oblogama, koje nije teško pripremiti, a prilično su lekovite.

Prirodne obloge za kašalj od meda

Med je odličan protiv virusa, bakterija i gljivica – med je prava stvar za jačanje imuniteta. Međutim, odličan je kao lek protiv kašlja i to baš u vidu obloge. Naše mame i bake su probale i tvrde da deluje. Nema razloga da i sami ne probate.

Potrebno:

čiste gaze x2
flasteri
brašno
pola kašike maslinovog ulja
med x 1 kašika

Priprema: 

Prvo pomešajte sastojke za oblogu. Dakle, iskombinujete med i brašno dok ne dobijete teksturu od koje možete da napravite lopticu. Ovakva smesa neće biti lepljiva, a vodite računa i da ne bude grudvica u njoj. Kada to umesite, dodajte pola kašike ulja. Nakon toga, uvaljajte smesu još jednom u brašno i podelite na dva dela.

Med i orasi – idealna kombinacija za jačanje imuniteta

Primena:

Smesa se stavlja na prednji deo grudnog koša, iznad srca , kao i na leđa u istoj visini, zbog čega je smesa podeljena na dva dela. Uzmete jednu gazu i stavite smesu na nju. Zalepite na telo mediciniskim flasterima kako napred, tako i pozadi.

Odrasle osobe mogu da je drže preko noći. Kada su deca u pitanju, preporučuje se da se drži 3 sata.  Deca koja su mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju med zbog mogućih neželjenih reakcija.

Možete očekivati znojenje jer med ima zagrevajući efekat. Ukoliko je kašalj jak, tretman možete ponoviti 2-3 dana za redom.

Obloge od crnog luka za kašalj

Ovo je tretman za lečenje upornog kašlja i odlična pomoć kod upale pluća i dosadnog bronhitisa, a sastojke manje-više svi imamo kod kuće.

Potrebno:

2-3 glavice crnog luka, sitno iseckanog

pola šolje kukuruznog brašna
jabukovo sirće

Priprema:

Sitno seckane glavice crnog luka se prvo malo prokuvaju na pari, koliko da otpuste sok i omekšaju. Zatim se pomešaju sa kukuruznim brašnom i jabukovim sirćetom tako da smesa bude kompaktna.

Primena:

Toplu smesu raširite po pamučnom platnu dovoljno velikom za grudi. Zamotajte grudni koš u ovu oblogu. Budite pažljivi. Poželjno je da bude što toplija, ali vodite računa da ne napravite opekotine. Kada se ohladi dogrevajte je tako što ćete stavljati termofor ili toplu flašu spolja preko obloge.  Skinite posle 20 minuta i isperite.

Oblogu možete stavljati dva do tri puta dnevno, a preporučljiva je i za decu.

Guščija mast kao obloga za kašalj

Ukoliko ste u prilici da nabavite guščiju mast onda ne propustite da od nje napravite lek za kašalj. Obloga od guščije masti je odlična za bronhitis i olakšava iskašljavanje.

Primena:

Najjednostavnija moguća primena je da mast namažete u predelu grudi i namazano mesto utoplite tako što ćete ga uviti zavojem ili peškirom. Ovu oblogu je najbolje stavljati tri puta dnevno izjutra i popodne i držati barem sat vremena. Potrebno je utopliti se ispod jorgana, ćebeta i mirovati. Poslednju oblogu staviti pre spavanja i ostaviti je da deluje tokom noći.

hellomagazin.rs guliver/getty