Jedite pistaće pred spavanje, nećete verovati šta će se desiti

Jedite pistaće pred spavanje, nećete verovati šta će se desiti

Autor: | 22/05/2024

0

Pistaći su eliksir zdravlja i prava mala proteinska bomba. U ljudskoj ishrani zastupljeni su od pamtiveka, istoričari kažu još od 7.000 godine pre nove ere, što je impresivan podatak i sasvim dovoljno govori o vrednosti ove namirnice.

Shutterstock

 

Od svih orašastih plodova, pistaći imaju najviše proteina i antioksidanata, koji sprečavaju oštećenje ćelija i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja različitih bolesti. Dve najzastupljenije grupe, polifenoli i tokoferoli, mogu da pomognu u zaštiti od kancerogenih i srčanih oboljenja.

Pročitajte: Sok od nara je moćan zaštitnik - 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina

Pistaći su i odlični asistenti prilikom gubitka težine, imaju pozitivan efekat na crevne bakterije, mogu da snize holesterol i krvni pritisak, dobri su za zdravlje krvnih sudova, održavanje nivoa šećera u krvi, a osim brojnih hranljivih materija odličan su izvor i vitamina B6.

Možete da ih konzumirate u različitim oblicima, a trebalo bi da ih se klonite samo ako ste alergični.

Shutterstock

 

Pistaći su orašasti plodovi sa najviše melatonina, poznatog kao hormon spavanja. Hrana bogata ovim jedinjenjem pomaže nam da brže zaspimo i pruža kvalitetniji san.

Vitamin B6, koji sadrže, pomaže u proizvodnji melatonina, a u vezu sa kvalitetnijim snom dovode se i vlakna kojima takođe obiluju, omega 3 masne kiseline, antioksidansi.

Dakle, pistaći su s razlogom u vrhu liste omiljenih grickalica. Ako želite da iskoristite njihov efekat na san, preporučuje se da ih uzimate sat do dva pre spavanja. Probudićete se odmorni i puni dobre energije.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti