MANUKA Supermed sa visokom antibakterijskom aktivnošću

MANUKA Supermed sa visokom antibakterijskom aktivnošću

Autor: | 04/03/2024

0

Manuka med - tečno zlato od neprocenjive vrednosti 

Da je med tečno zlato znalo se hiljadama godina pre naše ere. Pominje se još u tekstovima pisanim klinastim pismom koje su razvili Sumeri, prva visokorazvijena kultura i civilizacija. U starom Egiptu koristio se u ishrani, ali i u procesu balsamovanja.

Činjenica da o medu postoje zapisi u skoro svim svetim knjigama – hrišćanskoj Bibliji, islamskom Kuranu, indijskim Vedama, jevrejskoj Tori, dokaz je da su ljudi oduvek gajili bliske veze sa ovim produktom pčela. Počasno mesto koje ima u piramidi ishrane apsolutno je zasluženo, i s razlogom ga i danas smatramo svetom namirnicom.

Ako zakopamo dublje po istoriji, saznaćemo da je med bio i “sastojak” drevnih obreda, da su se njime polivali kućni pragovi, žrtve pred prinošenje, temelji hramova... Stari Grci verovali su da je medovina, alkohol pomešan sa medom, čarobni nektar božanstava sa Olimpa, ali i ostali antički narodi smatrali su ga vrednim, neki do te mere da su ga koristili kao sredstvo plaćanja. Iskusni proizvođači meda bili su i izvorni stanovnici obe Amerike, mnogo pre nego što su Evropljani stigli do njihovih obala.

Pčele su čudesna bića i bez njih bi život na Zemlji izgledao sasvim drugačije, ako bi ga uopšte bilo. Zaslužne su za brojne prirodne procese, naravno i za nastanak meda, a onaj koji te vredne životinjice prave na Novom Zelandu po svemu je poseban. Najzdraviji je i najskuplji na svetu. Obajsnićemo vam zbog čega.

Shutterstock

 

SUPERMOĆNI MED IZ RAJSKE ZEMLJE NA KRAJU SVETA

Novi Zeland je geografski najizolovanija država na svetu. “Zemlja dugog belog oblaka”, kako je zovu starosedeoci Maori. Majka Priroda bila je široke ruke kada je stvarala ovaj mali svet za sebe u jugozapadnom delu Tihog okeana. Vulkani, džungle, glečeri, jezera, geotermalni izvori, sve nijanse zelene i čista, iskonska, gotovo nadrealna priroda gde god se okrenete.

Ovaj raj dele retke biljne i životinjske vrste. Među njima je i jedinstveno zimzeleno drvo manuka. Grm iz porodice mirta raste nekultivisan na širim područjima Novog Zelanda, a može se naći i u jugoistočnoj Australiji.

Naučnici smatraju da se manuka pojavila još pre miocena, geološke epohe koja pokriva period od pre 23 do pre pet miliona godina. Žbun daje divne, mirisne rozikaste cvetove, koje oprašuju pčele. Udruženim snagama kreiraju vrhunski proizvod, med od davnina poznat po svojim supermoćima, odnosno lekovitim svojstvima.

U njegovim blagodetima, i slatkim i lekovitim, vekovima su uživali Maori, a kasnije je dokazano da to nije slučajno, jer poseduje snažna antioksidativna, antiinflamatorna i antibakterijska svojstva.

Promo

 

NE ZNA SE BROJ LEKOVITIM SVOJSTVIMA

Za razliku od drugih vrsta meda, manuka je bogat jedinjenjem metilglioksalom (MGO), koje potencijalno deluje na određene superbakterije otporne na konvencionalne antibiotike. Smatra se da ubija bakterije i stimuliše proizvodnju imunih ćelija. Med sadrži i dihidroksiaceton (DHA), kao i leptosperin, hemikaliju iz nektara biljke, sa izuzetnim antiupalnim dejstvom.

Tokom jednog istraživanja pre nekoliko godina ustanovljeno je da je manuka med bio u stanju da ubije sve patogene sa kojima su ga testirali, što je takođe značajan podatak.

Originalni novozelandski manuka med kompanije Happy Valley nosi oznaku raw – sirov, što znači da je apsolutno prirodan, neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran, bez glutena, pesticida i GMO tragova. Dakle, ulazi u teglicu direktno iz košnice.

Sistem ocenjivanja UMF (Unique Manuka Factor), koji se koristi u zemlji porekla, garantuje čistoću i autentičnost, a pomenimo i HMF, ocenu svežine, kao potvrdu da med nije pregrevan ili skladišten na duži vremenski period.

Treba imati u vidu da, s obzirom na visoku cenu, na tržištima širom sveta postoji mnogo lažnih varijanti. No, proizvod koji vam predstavljamo je originalan, sa visokim procentom MGO jedinjenja koje ga čini toliko drugačijim i zdravijim, a i nauka je dala svoju reč, u koju ne treba sumnjati.

Promo

 

JEDINSTVENI CVET MANUKE

Da bi nastao pravi manuka med, pčele moraju da oprašuju isključivo manuka cvet. Ako je on samo jedan od mnogih cvetova na koje sleću, nastaje multifloralni med, koji ima mnogo nižu koncentraciju jedinstvenih svojstava tipičnih za manuka med. Monofloralni manuka med nastaje tek onda kada pčele, svojom slobodnom voljom, izaberu baš ovaj jedinstveni cvet.

Manuka cveta dve do šest nedelja godišnje, što znači da vredne pčele imaju svega 12 dana da sakupe nektar. Ova samonikla biljka može se naći samo u specifičnim mikroklimama na Novom Zelandu, često na najizolovanijim brdima i šumama. Veoma je osetljiva na klimatske i vremenske promene, zagađenje i druge faktore, a što je udaljenija od kontakta sa ljudima, to su njen cvet, pčelinje zajednice i med zdraviji.

Takođe, ne stvaraju svi cvetovi manuke nektar sa visokom koncentracijom tri ključna hemijska markera ovog meda: leptosperina, metilglioksala i DHA. Zbog toga je važno obratiti pažnju na sistem ocenjivanja i UMF faktor istaknut na teglici.

Promo

 

 

IMUNITET ZA CELU PORODICU

Originalni novozelandski Manuka med vrhunskog kvaliteta obezbeđuje imunitet za celu porodicu, a među brojnim benefitima izdvojićemo tek nekoliko. Zaustavlja heliko bakteriju koja mnogima pravi probleme, i deluje na još najmanje 250 vrsta bakterija; brine o zdravlju imunog sistema, pomaže u probavi i radu creva, kao i u obnavljanju energije posle treninga; pomaže u smirivanju bolova u grlu, uhu i sinusima.

Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima održava zdravlje kože, regeneriše oštećeno tkivo i doprinosi bržem zarastanju rana, a moćan je saveznik i u slučaju bronhitisa i bronhijalne astme.

Starosedeoci Novog Zelanda, jedne od najlepših zemalja na globusu i bajkovite postojbine Tokinovih Hobita, mogu da potvrde da je manuka med zaista nešto čudesno.

Shutterstock

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti