Hrana za bolji vid: Zašto je jod važan za oči

Hrana za bolji vid: Zašto je jod važan za oči

Autor: | 31/05/2023

0

Ono što jedemo može imati značajan uticaj na ono što vidimo. Prema proceni eksperata sa Harvard Medical School, određeni vitamini i minerali u hrani mogu imati ulogu u prevenciji dva najčešća problema sa vidom – katarakte ili očne mrene i makularne degeneracije, stanja koje uzrokuje slepilo.

Shutterstock

 

Bol u očima, svrab, suve oči, nepodnošenje sočiva, zapaljenje i oticanje oka i okolnih tkiva, zakrvavljen izgled očiju, dvostruka slika (diplopija), oštećen vid simptomi su koji ne ukazuju samo na tegobe oka, već i na mnoge druge zdravstvene probleme u organizmu.

Autoimune bolesti očiju se često dovode u vezu sa bolestima štitne žlezde.

Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira koja se nalazi nisko na prednjem delu vrata i odgovorna je za regulisanje metabolizma u telu. Ona proizvodi hormone T3 trijodtironin i T4 tiroksin.

Promena funkcije štitne žlezde se očitava simptomima koji nisu vezani samo za vrat nego za ceo organizam.

Pročitajte: Dobra vest! Jod vam može pomoći u borbi protiv viška kilograma

Shutterstock

 

Jod je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde i utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu. Neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

Kada nema dovoljno joda na raspolaganju, ne proizvodi se dovoljno hormona štitne žezde i čitav organizam ne funkcioniše.

Ljudsko telo ne može skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi. Najbolji izvori su alge i morska riba.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još