Zašto biramo pogrešne? Odgovor je sve vreme tu pred vama!

Zašto biramo pogrešne? Odgovor je sve vreme tu pred vama!

Autor: | 13/07/2022

0

Zašto biramo pogrešne? Odgovor mnoge zanima 

Ako ste se pitali zbog čega vas najčešće privlače partneri koji su nedovoljno emotivno dostupni za vas i koji vam, zbog toga, ne pružaju dovoljno ljubavi i pažnje, postoji objašnjenje. Lajfkouč Jovana Hismajer otkriva koji su to mehanizmi u nama koji nas navode na takve izbore.

Pročitajte: Hariju je promenila život - Ovo je najefikasnija terapija za traume kao što su silovanje, gubitak bliske osobe, razvod, raskid...

Story arhiva

 

Detinjstvo kao uzrok

Prvi i najčešći razlog zašto biramo nedostupne partnere jeste to što smo imali roditelje koji nisu bili prisutni ili koji su bili emotivno udaljeni od nas. U zrelijem dobu nama je takva, hladna emotivna atmosfera jedino poznata. Kada naiđemo na partnera koji se ponaša hladno i distancirano, nas to podseća na vrstu ljubavi koju smo primali u detinjstvu i s kojom se osećamo “udobno”.

Strah od bliskosti

Drugi razlog je taj što imamo strah od intimnosti i bliskosti. Baš zbog ovog podsvesnog straha mi biramo partnere koji nam svojim ponašanjem omogućavaju da ostanemo u tom strahu. Odnosno, biramo emotivno nedostupne partnere s kojima veza prirodno nikada neće dostići taj stepen bliskosti i povezanosti.

Photo by Dhaya Eddine Bentaleb on Unsplash

 

Negativna uverenja

Treći razlog su naša negativna uverenja koja gajimo o sebi i okolini. Ukoliko mislimo “Ja nisam vredna ljubavi” i “Ljubav boli”, naš izbor partnera samo pojačava i potvrđuje negativna uverenja koja imamo. Naša uverenja kreiraju stvarnost, a neadekvatni partneri samo potvrđuju uverenja. Kada promenimo uverenja, naša životna stvarnost će se promeniti.

Beg od praznine

Četvrti razlog je onda kada emotivne veze koristimo da bismo pobegli od osećaja praznine koju nosimo u sebi, odnosno onda kada izbegavamo da se suočimo sa sobom. Budući da je sama potreba za partnerom građena na nezdravim temeljima, po zakonu univerzuma mi privlačimo istog takvog partnera, koji vezu koristi samo da zamaskira dublje probleme, a ne da bi pružio i primio ljubav.

Unplash

 

Dokaz da vredimo

Peti razlog je to što emotivnu vezu koristimo kao poligon za dokazivanje da vredimo, da smo tu da “spasemo” partnera, da smo tu da se "pobrinemo“ za njega. Mi u takvom odnosu samo ponavljamo uloge koje smo imali u detinjstvu, kada smo i sami morali na neki način da brinemo o svojim roditeljima koji su zbog bolesti zavisnosti, emotivne distanciranosti ili fizičke odsutnosti to očekivali od nas.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti