Ljubav duga 72  godine: Ovo je tajna dugovečnog braka kraljice Elizabete i princa Filipa

Ljubav duga 72 godine: Ovo je tajna dugovečnog braka kraljice Elizabete i princa Filipa

Autor: | 20/11/2019

0

Kraljevski bračni par izdržao sve moguće testove i postao simbol stabilnosti i dugotrajnosti

Britanska kraljica Elizabete Druga i njen suprug princa Filip, sudbonosno “da” izgovorili su pre pune 72 godine.  Upoznali su se 1934. godine na venčanju Filipove rođake, princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta.

Tadašnji poručnik Filip je  imao 18 godina, a princeza tek 13. Par se tajno verio 1946. godine, i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još mlada. Verenički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini, koji je bio okružen manjim dijamantima.

Filip i Elizabeta su dalji rođaci, ali u ono vreme nije bilo neuobičajeno venčati se unutar kruga kraljevskih porodica, a sve to da bi se zadržala “čistoća plave krvi”.

Princ Hari o kraljici: Uvek sam je gledao kao svog gazdu, povremeno kao baku

Poručnik Filip se odrekao grčke i danske krune, postao je naturalizovani Britanac i promenio je svoje prezime u Filip Mauntbaten. Kraljevski par se venčao 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Biograf kraljevske porodice A.N. Vilson je tokom nastupa na književnom festivalu u Čeltenemu otkrio jedan od neočekivanijih razloga zbog kojih je Elizabeta Druga upozorena da se ne udaje za svog rođaka u trećem kolenu, Filipa Mauntbatena.

Vojvoda od Edinburga, i nekadašnji grčki i danski princ, poznat je po svojim šalama i po svom “što na um, to na drum” ponašanju i iskazivanju mišljenja bez obzira na protokol, što mu mnogi zamjeraju. Biograf Vilson tvrdi da su zbog toga Elizabeti Drugoj savetovali da se ne udaje za Filipa “jer je on previše duhovit za nju”.

– Kraljica je veoma rezervisana i marljiva osoba. On nije, princ Filip je bio pomorski oficir i veoma je duhovit – ističe A. N. Vilson.

Kraljevski savetnici protivili su se ovom braku i zbog toga što je princ rođen van Ujedinjenog kraljevstva, a nije imao ni “značajniju finansijsku podlogu”. Uz sve to, njegove su se sestre udale za nemačke plemiće koji su imali veze s nacistima.

Elizabetina venčanica boje slonovače izrađena od satena i ukrašena sa preko 10.000 bisera uvezenih iz SAD, i srebrnim nitima, nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnela. Haljina je imala široko isečeni dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Izrada haljine je trajala šest meseci, a poseban ukras venčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti je bio za Elizabetu, jer ga je pozajmila od svoje majke. Bidermajer je bio napravljen od belih orhideja i grančica mirte koje je i kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Svadbena torta je bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobijenih iz Australije, a sečena je Filipovim mačem.

Više od dve hiljade ljudi bilo je prisutno na venčanju Elizabete i Filipa. To je bila prva kraljevska svečanost nakon završetka Drugog svetskog rata, pa je venčanje proslavljeno širom sveta.

Osam deveruša učestvovalo je u svadbenoj svečanosti, a mladoženja je svojoj princezi poklonio prsten od velškog zlata, da nosi pored raskošnog vereničkog prstena.

Kraljevski par ima četvoro dece: princa Čarlsa prestolonaslednika (vojvodu od Velsa), princezu Anu, princa Endrjua (vojvodu od Jorka) i princa Edvarda (grofa od Veseksa).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Nov 20, 2019 at 1:57am PST

Čestitka povodom godišnjice objavljena je i na službenoj Instagram stranici kraljevske porodice uz fotografiju s njihove svadbe.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram

Pročitajte još