Energija za budućnost

Energija za budućnost

Autor: | 17/09/2020

0

Poslednjih godina moderno je pričati o „zelenoj“ energiji i zaštiti prirode. Ali, manje je poznato da, prema podacima Ujedinjenih nacija, gotovo 800 ljudi na našoj planeti nema pristup električnoj energiji. Svaka četvrta zdravstvena ustanova u zemljama u razvoju nije priključena na električnu mrežu. Zbog toga su Ujedinjene nacije uvrstile dostupnu i čistu energiju među svojih 17 ciljeva Održivog razvoja čije ispunjenje vodi ka boljem životu svih stanovnika Zemlje.

Moderne energetske kompanije zbog toga nastoje da svoju proizvodnju usklade sa potrebom očuvanja zdravog životnog okruženja. Kao kompanija koja svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN, NIS na tržište plasira energiju dobijenu na ekološki odgovoran način.

Kako bi taj cilj bio ostvaren, NIS je od 2013. godine investirao više od 20 miliona evra u izgradnju 14 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Ove elektrane omogućavaju da se iz gasa, koji se ranije spaljivao na baklji, sada proizvodi toplotna i električna energija koja se može koristiti i prodavati. Pored nove energije time se štiti i atmosfera jer se smanjuju emisije gasova.

Dodatno, NIS je prva velika kompanija u našoj zemlji koja je počela da prodaje komprimovani prirodni gas kao motorno gorivo na svojim benzinskim stanicama. Ovaj energent zbog ekoloških i ekonomskih koristi nazivaju još i gorivo budućnosti. Glavni sastojak ovog gasa je metan, koji ima najmanji koeficijent emisije ugljen dioksida, te njegovim korišćenjem direktno utičemo na zaštitu zemljine atmosfere.

Na ovaj način dobije se energija za dalji razvoj, uz zaštitu naše planete. Prava budućnost na delu, zar ne?

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo
Tagovi: NIS