Dr Iva Ćirović, Dental & Esthetic Team: Lice i zubi, ogledalo zdravlja

Dr Iva Ćirović, Dental & Esthetic Team: Lice i zubi, ogledalo zdravlja

Autor: | 10/11/2022

0

Trenutak kada uočimo prve bore je najbolje vreme za početak estetskih tretmana, kaže dr Iva Ćirović iz ordinacije Dental & Esthetic Team

Ordinacija Dental & Esthetic Team otvorila je svoja vrata 2015. godine u Beogradu. Sa radom je počela skromno, nakon završetka doktorskih studija i stažiranja na VMA dr Ive Ćirović, koja se danas nalazi na čelu stručnog tima sa tri stalna doktora i specijalistima iz svih grana stomatologije. 

- U početku je to bila ordinacija gde sam ja bila i doktor, i medicinska sestra, i menadžer... Radila sam sve što je bilo potrebno - kaže nam na početku razgovora dr Ćirović, članica izvršnog odbora SESIAM-a, našeg najvećeg udruženja za estetsku i antiejdžing medicinu, ističući da joj je misao vodilja bila da pacijentima na jednom mestu obezbedi maksimalnu brigu o zdravlji i lepoti njihovih zuba.

Promo

 

Završili ste Stomatološki fakultet u Beogradu, ali ste se paralelno interesovali i za antiejdžing medicinu. Možemo li govoriti o sponi očuvanja zdravlja i lepog i negovanog izgleda?

- Moje interesovanje za antiejdžing medicinu počelo je još na poslednjoj godini stomatologije. Budući da sam oduvek volela da se sređujem i vodim računa o svom izgledu, antiejdžing me je u trenu oduševio. Od prvog dana otvaranja ordinacije ideja mi je bila da kroz jedan sveobuhvatan i kvalitetan program pacijentima objasnim da zdravi zubi bar upola daju licu lepotu. Nažalost, kod nas je briga o zdravlju na jako lošem nivou. Praktično smo došli u situaciju da je važnije imati korigovane usne, nego zdrave zube. Jedno bez drugog ne može, i to treba pojasniti.

Kakve šanse imamo u borbi protiv vremena?

- Vi i ja velike, pošto živimo u doba najveće ekspanzije antiejdžing medicine, za razliku od naših mama i baka. Šalu na stranu, starenje je neizbežan proces, ali sada smo u prilici da u svakom periodu života izgledamo sjajno. To je najveća prednost antiejdžing medicine.

Kao što se žale na prve znake starenja, ljudi primećuju i da im brzi tempo života oduzima svežinu, odmoran izgled lica. Šta, uz vašu pomoć, možemo učiniti po tom pitanju?

- Činjenica je da nam svakodnevni ritam diktira mnogo toga. Za početak, od toga koliko slobodnog vremena imamo zavisi i šta jedemo i pijemo, u kojoj meri se bavimo fizičkom aktivnošću, da li imamo mogućnost da se odmorimo, koliko smo izloženi stresu. Sve to, uz genetiku, ima za posledicu da se na našem telu tragovi starenja brže primete. Danas postoje brojni tretmani za regeneraciju kože koji efikasno smanjuju ili ublažavaju bore, uklanjaju ožiljke i fleke i čine da lice izgleda lepo i negovano. Mogućnost kombinacija tretmana je ogromna i to je ono što na kraju, zapravo, i daje najbolje rezultate. Da bismo postigli maksimum neophodno je da kožu negujemo na više različitih načina.

Promo

 

Postoji li “pravo” vreme za prvi estetski tretman?

- To je, definitivno, trenutak kad uočite prve bore. Često ističem da je najbolje kada su antiejdžing tretmani polupreventivni jer ćete tada, osim što ćete odložiti pojavu borica, dobiti najbolje rezultate za najmanje uloženog novca. Ako vezujemo za određenu dob, svaka devojka već od 25. godine može da uvede nešto od osnovnih tretmana, na primer mezoterapiju i hemijski pilling, i tako poboljša kvalitet kože.

Za koje usluge su pacijenti koji vam se obraćaju najviše zainteresovani?

- Najčešće je reč o korekciji usana, a primetna je i želja da se sa lica ukloni umoran izgled. To se radi aplikacijom hijaluronskih filera, kao jedinim bezbednim i registrovanim preparatom za korekciju lica. Osim toga, popularni su tretmani za hidrataciju kože, takozvani “skin-boosteri”, koji koži vraćaju sjaj, ublažavaju sitne bore i poboljšavaju elastičnost kože.

Da li je zabluda da su dame više zainteresovane za estetske korekcije?

- Sve je više muškaraca koji dolaze na tretmane jer žele da izgledaju lepo i odmorno, tako da je apsolutna zabluda da jači pol ne voli da se neguje. Najčešće se odlučuju za aplikacije botoksa, kako protiv bora, tako i protiv povećanog znojenja. To su im omiljeni tretmani, tim pre što se neposredno po izlasku iz ordinacije ne može primetiti da su bilo šta radili. Takođe, često biraju mezoterapiju za negu kože lica, kao i lasere za trajno uklanjanje dlaka.

Pratite nova dostignuća kako u stomatologiji, tako i na polju antiejdžing medicine. Koji su najsavremeniji trendovi, a te usluge pacijenti mogu dobiti i u vašoj ordinaciji?

Promo

 

- Što se tiče stomatologije to su bez dileme “Non prep viniri-keramičke fasete” kojima se menja oblik i boja zuba i postiže čuveni holivudski osmeh, i to bez brušenja. Pored toga, sve više pacijenata se odlučuje za ugradnju implantata koja omogućava brzu nadoknadu zuba. Na polju antiejdžinga stalno su prisutne inovacije, kako u novim materijalima, tako i u tehnikama rada. Pored hijaluronskih filera izdvojila bih tretmane za stimulaciju kolagena, kao što su “Nithya injektibilni kolagen” i sad već čuveni “Lola tretman” koji jedini može da regeneriše i osveži kožu, ali i da nadoknadi volumen kao hijaluronski fileri.

Član ste izvršnog odbora SESIAM-a, najvećeg udruženja za estetsku i antiejdžing medicinu u našoj zemlji. Šta čini vašu sferu delovanja?

- Definitivno jedan od mojih najvećih uspeha je to što sam član IO SESIAM-a, a od skoro i jedan od direktora udruženja. Kada vam kolege ukažu čast i pozovu vas da budete deo odabranog tima koji kreira budućnost antiejdžinga u vašoj zemlji, ne možete da ne budete ponosni. Naš cilj je konstantna edukacija mladih lekara, kao i organizovanje najvećih kongresa estetike i antiejdžing medicine u ovom delu Evrope, gde imamo čast da ugostimo vodeće svetske predavače. Takođe nam je cilj da informišemo pacijente o tome koliko je važno da znaju da se po zakonima Republike Srbije estetskom i antiejdžing medicinom mogu baviti isključivo doktori medicine i doktori stomatologije, i da je izuzetno nebezbedno zdravlje i lice poveriti osobama koje se za to nisu školovale.

Kako u ekspanziji brojnih kozmetičkih centara i estetskih ordinacija napraviti pravi izbor?

- Diploma Medicinskog ili Stomatološkog fakulteta je prvo i osnovno. Zatim, važno je da lekar poseduje sve potrebne licence za rad i da se tretmani izvode u zvanično prijavljenim ordinacijama. Nije na odmet uzeti u obzir sve dodatne edukacije, predavanja i kongrese, gde se vaš izabrani lekar dodatno obrazuje kako bi u radu pružio maksimum. I na kraju, ono što ja najviše volim, jeste preporuka od osobe kojoj verujete i za koju znate da će brigu o zdravlju i lepoti poveriti samo najboljima.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin