Rodna ravnopravnost i biznis: Kako osnažiti žene u poslovnom svetu

Rodna ravnopravnost i biznis: Kako osnažiti žene u poslovnom svetu

Autor: | 10/12/2020

0

Uloga žena u biznisu sa godinama postaje sve jača. Svedoci smo velikih promena u poslovnom svetu gde sve češće čujemo i vidimo primere uspešnih žena koje su svojim zalaganjima i inicijativama postale ne samo modne, već i biznis ikone. Ovaj masovni iskorak desio se početkom sedamdesetih godina u zemljama OECD da bi, nešto kasnije, poprimio globalne razmere. Danas je sve više žena na pozicijama koje su nekada bile „rezervisane“ samo za muškarce i smatrale se muškim poslovima. Zahvaljujući angažovanim i odgovornim pojedincima, organizacijama i kompanijama, svest o značaju žena u poslovnom svetu je na sve višem nivou. Postizanje rodne ravnopravnosti je i jedan od 17 ciljeva održivog razvoja UN.

Kod nas takvih primera je mnogo, naročito u kompanijama koje svojim poslovanjem postaju zapaženi primeri u osnaživanju žena. Jedna od njih je kompanija NIS koja sa više od 11.000 zaposlenih, svojom korporativnom kulturom doprinosi povećanju uloge žena u poslovnom svetu, ali i društvu uopšte. Ova kompanija je među 1.800 kompanija u svetu koje su potpisnice principa UN za osnaživanje žena. Rodna ravnopravnost za NIS nije samo cilj na papiru, već i svakodnevna praksa. Tako je, na primer, u 2019. godini u NIS-u bilo angažovano 366 inženjera među kojima čak 96 žena. Pored toga, NIS koleginicama omogućava i određene pogodnosti među kojima je i postepen povratak novih majki sa porodiljskog odsustva koji podrazumeva da je koleginicama prve dve radne nedelje, nakon povratka u kancelarije, omogućen rad četiri sata dnevno za šta dobijaju punu zaradu. 

U NIS-u navode da svojim poslovanjem doprinose ostvarenju 12 od 17 ciljeva UN i da će poštovanje visokih standarda korporativne odgovornosti i posvećenost principima poslovne etike i poštovanja ljudskih i radnih prava ostati jedan od prioriteta u poslovanju kompanije. 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo
Tagovi: NIS promo