Nastavak partnerstva NIS-a i lokalnih zajednica: Da se nove nade rode

Nastavak partnerstva NIS-a i lokalnih zajednica: Da se nove nade rode

Autor: | 24/10/2022

0

Jedan od najvećih izazova današnjeg društva jeste kako promeniti negativan trend kada je u pitanju prirodni priraštaj. Retki su regioni u Srbiji koji se mogu pohvaliti rastom broja novorođenih beba. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je prosečna starost stanovništva 43,5 godina, što je svrstava u deset demografski najstarijih zemalja u Evropi. Dugoročno , starenje stanovništva negativno utiče na njegov razvoj i napredak. Zato je važno na vreme prepoznati ovaj problem i angažovati sve raspoložive resurse kako bi se on rešio.

Promo

 

Iako ne postoji jedinstvena definicija prijateljstva, jedno je sigurno – pravi prijatelji su oni koji su spremni da izađu u susret vašim potrebama i ne napuštaju vas ni u najtežim trenucima. Svoje prijateljstvo sa lokalnim zajednicama širom Srbije kompanija NIS već 13 godina gradi putem programa „Zajednici zajedno“. Ovo partnerstvo potvrđeno je kroz više od 1.000 zajednički realizovanih projekata koji su značajno doprineli razvoju zajednice u Srbiji, bilo da je reč o ulaganjima u mlade, zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu ili zaštitu životne sredine.

Tako će i ove godine NIS nastaviti da podržava zajednicu u ostvarenju njenih ciljeva, važnih za razvoj i budućnost celog našeg društva. U okviru programa „Zajednici zajedno“, koji je ove godine posvećen reproduktivnom zdravlju i povećanju nataliteta, kompanija će podržati realizaciju 22 projekta u 13 partnerskih gradova i opština u našoj zemlji, a ukupna vrednost projekata iznosi 118,5 miliona dinara.  

Promo

 

Odabrani projekti biće realizovani pod sloganom „Da se nove nade rode“, a usmereni su na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite koje se bave reproduktivnim zdravljem u cilju blagovremene dijagnostike i lečenja, što direktno doprinosi povećanju nataliteta. Deo sredstava biće usmeren u nekoliko lokalnih samouprava za sufinansiranje troškova pripreme i realizacije procesa vantelesne oplodnje.

Projekti će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu. Tako će zdravstvene ustanove u ovim zajednicama, između ostalog, dobiti savremene ultrazvučne i CTG aparate, opremu za embriološke laboratorije i hirurške intervencije, ginekološke stolove i stolice namenjene i osobama sa invaliditetom, kao i inkubatore za novorođene bebe. Rezultati konkursa programa „Zajednici zajedno“, na kojem su izabrani projekti, objavljeni su na https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/, kao i na sajtovima gradova i opština učesnica u programu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti