Da li ste znali koji su članovi kraljevskih porodica ostvarili najveći uspeh na Olimpijskim igrama?

Da li ste znali koji su članovi kraljevskih porodica ostvarili najveći uspeh na Olimpijskim igrama?

Autor: | 20/05/2021

0

Prvi kraljevski učesnik Olimpijskih igara bio je rimski car Neron, davne 67. godine nove ere i ujedno pobednik u svim disciplinama u kojima je učestvovao. Francuski baron Pjer de Kuberten došao je na ideju da obnovi Olimpijske igre krajem 19. veka. On je bio osnivač olimpijskog pokreta, koji ujedno predstavlja i najmasovniji pokret na našoj planeti. Igre su tada bile namenjene amaterima, kao i gotovo svi sportovi tog perioda. Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. u Atini, a potom je i doneta odluka da se održavaju na svake četiri godine. Učesnici su uglavnom bili pripadnici više klase s obzirom na činjenicu da su samo oni imali dovoljno slobodnog vremena i novca za pripreme i učešće. Zato i ne čudi da su se posebno izdvojili članovi kraljevskih porodica. Za njih su skupi sportovi bili lako dostižni. 

Broj pripadnika kraljevskih porodica koji su učestvovali na Olimpijskim igrama je iznenađujuće veliki. Interesantno je da neki od njih nisu pripadali nijednoj kraljevskoj porodici u momentu takmičenja, ali im je olimpijska slava donela brakove sa prinčevima i princezama. 

Kada je u pitanju najpoznatija kraljevska porodica na svetu, britanska, princeza Ana je bila deo britanskog jahačkog tima na Olimpijskim igrama u Montrealu, 1976. godine. Nije osvojila medalju budući da je zauzela 24 mesto. Kuriozitet je da je, kao kraljičina ćerka, bila jedina učesnica koja nije morala da testovima dokazuje svoj pol.

Uspešniji od nje je bio njen prvi suprug, Mark Filips, koji je 1972. godine bio član konjičkog tima koji je osvojio zlatnu medalju u Minhenu. Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, sa svojim timom je osvojio srebrnu medalju.

Princeza Ana/ Promo

 

Princezu Anu i Marka Filipsa je spojila ljubav prema konjima i tu ljubav su preneli na svoju ćerku Zaru Filips. Kao i roditelji, i ona je bila veoma uspešna u jahanju, pa je učestvovala na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. ali je oba puta odustala zbog povrede konja. Poraze je nadoknadila timskom srebrnom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. 

Treba napomenuti da učešće britanske kraljevske porodica na Olimpijskim igrama tokom godina nije bilo samo u takmičarskom delu, već i u ceremonijalnom. Interesovanje Britanaca za Olimpijske igre datira još od 1908. godine kada su održane IV Olimpijske igre u Londonu. Kralj Džordž VI je otvorio Olimpijske igre u Londonu 1948. godine, kraljica Elizabeta II je otvorila Olimpijske igre u Montrealu 1976. i u Londonu 2012, dok je njen suprug, princ Filip otvorio igre u Melburnu 1956. godine. 

Britanska kraljevska porodica nije jedina koja je uzimala učešće na Olimpijskim igrama. Tako je aktuelni španski kralj Huan Karlos učestvovao 1972. u jedrenju, iako je postao kralj tri godine kasnije. Njegovi sin i ćerka, Felipe i Kristina, zajedno su učestvovali na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, takođe u jedrenju. Injaki, suprug princeze Kristine, bio je profesionalni rukometaš i kao deo španske kraljevske porodice je učestvovao na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju.

Kristina i Injaki Promo

 

Pored Britanaca i Španaca, treba pomenuti švajcarskog grofa Hermana Aleksandra koji je osvojio zlatnu i srebrnu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama 1900. godine. On je ujedno i prvi pripadnik neke kraljevske porodice koji je osvojio medalje na Olimpijskim igrama. Zanimljiva činjenica da je zajedno sa njim jedrila i njegova supruga, grofica Helena, koja je prva žena takmičarka na Olimpijskim igrama, ali i prva koja je osvojila medalju u nekoj od discipline.

Uspešni su bili i nemački princ Fridrih Karl od Pruske, koji je u Stokholmu 1912. godine osvojio ekipnu bronzanu medalju u disciplini konjičkih skokova, zatim Olaf V od Norveške koji je uzeo zlato u Amsterdamu 1928. godine, Konstantin II od Grčke takođe sa zlatnom medaljom u jedrenju 1960. u Rimu.

Šeik Ahmad bin Mohamed bin Hašer Al Maktum od Dubaija je više puta uzimao učešće na Olimpijskim igrama, a najuspešniji je bio 2004. godine kada je osvojio zlatnu medalju u jednoj od streljačkih disciplina.


I dok sa nestrpljenjem iščekujemo ovogodšnje Olimpijske igre u Tokiju, svakodnevno uživamo uz šoljicu Doncafé kafe, koja je od 2018. godine zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije. Povodom predstojećih igara svi ljubitelji kafe mogu uživati u ukusu najpoznatijeg napitka na svetu iz nove, ekskluzivne i prave domaće edicije Doncafé šoljica za kafu. Četiri različite šoljice su u bojama  srpske zastave uz prepoznatljive simbole naše zemlje – to su šljiva, najpoznatije voće iz Srbije,  truba, koja simbolizuje srpski nacionalni identitet i slobodu, svetski čuveni i cenjeni pirotski ćilim i orao krstaš koji se od davnina smatra pticom koja pripada nebeskom carstvu. Posetite online shop Kafa kod kuće i u društvu Doncafé kafe i olimpijskih šoljica svim srcem navijajte za naše sportiste koji će se boriti za medalje u Tokiju!

Promo

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti