Zdravko Šotra i glavna glumačka postava: Kako je izgledalo snimanje Aleksandra od Jugoslavije

Zdravko Šotra i glavna glumačka postava: Kako je izgledalo snimanje Aleksandra od Jugoslavije

23/03/2021

0

Serija "Aleksandar od Jugoslavije", koju možete da bindžujete uz SBB, prati život Aleksandra I Karađorđevića od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu novembra 1918. godine, do atentata u Marselju 1934. godine.

- Aleksandar je tema koja se tiče svih nas, čitavog područja bivše Jugoslavije, svi smo umešani u taj deo istorije. On je sa 24 godine preuzeo od bolesnog oca sva kraljevska ovlašćenja, bio vrhovni komadant u Prvom balkanskom ratu, usledio je Drugi balkanski rat, pa Prvi svetski rat. Vojevao je vrlo teške i odlučujuće bitke koje su zadivile svet i još se prihvatio poduhvata da stvori državu u kojoj zajedno žive narodi različite vere i nacionalnosti. To je jedna užasna sudbina koja je zadesila čoveka u kratkom životnom veku od 46 godina - istakao je reditelj i scenarista serije Zdravko Šotra za nova.rs, koji se već bavio ekranizovanjem srpske istorije (“Boj na Kosovu”, “Kneževina Srbija”, “Kraljevina Srbija”, “Igmanski marš”).

 

 

Više od 130 glumaca učestvovalo je u velikom projektu snimanja serije “Aleksandar od Jugoslavije“, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, a po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

- Onog dana kada je bilo zakazano snimanje, tog dana je objavljeno i vanredno stanje pa smo morali da sačekamo oko 20 dana. Kada smo krenuli, nismo hteli da se zaustavljamo. Radim mnogo decenija, ali nisam imao ovakav slučaj. Prvo, da radim jedan od najtežih projekata u svojoj karijeri, a drugo da, tako reći, radim u ratnim uslovima i vanrednim okolnostima - dodao je Šotra za TV Nova S.

Ljubomir Bulajić i Petar Strugar, koji u seriji "Aleksandar od Jugoslavije" tumače glavne uloge, odnosno Aleksandra I Karaorđevića i novinara Luku Mesečinu, u zajedničkom intervjuu pričali su o snimanju serije, dogodovštinama sa seta, ali i o prijateljstvu koje je, kako kažu, dodatno ojačalo tokom snimanja.

 

 

- Gledaoci će imati prilike da vide drugu stranu istorije, u odnosu na ono što su nas učili u školi. Scenario je rađen po romanu Vuka Draškovića - govori Bulajić.

- To je romantizovana verzija istorijskog događaja. Kada god se rade igrani programi na istorijske teme, uvek dolazi do izvrtanja činjenica, zarad dramturške konstrukcije samog dela - rekao je Strugar.

- Snimali smo nekih pet meseci. Izgurali smo u tom periodu celih petnaest epizoda. Sreća nas je poslužila da se malo ljudi razbolelo. Nisu imali teške oblike bolesti. Bog nas je pogledao, a kada kažemo Bog, mislimo Šotra - govore njih dvojica kroz smeh.

 

 

S obzirom na to da Danica Maksimović važi za jednu od onih glumica aristokratskog držanja i lepote, ni ne čudi što je Šotra baš njoj ponudio ulogu jedne od kraljica u seriji.

- Nekako mi je prijalo što mi je Šotra dao tu ulogu rumunske kraljice Marije od Edinburga i baš sam se u njoj pronašla. To je žena koja je sva odvažna, hrabra. Imala je tri kćeri, zbog čega je krenula iz Rumunije za Jugoslaviju, kako bi Aleksandru ponudila svoje ćerke, a on se onda odlučio za Mariju. Tako smo dobili prvu kraljicu Jugoslavije, Mariju - priča glumica Danica Maksimović za Nova.rs o ulozi rumunske kraljice Marije od Edinburga, koju tumači u seriji "Aleksandar od Jugoslavije".

 

 

Glumac Miloš Timotijević u seriji tumači lik princa Đorđa Karađorđevića. Kako je priznao, bio je iznenađen kada mu je reditelj Zdravko Šotra, sa kojim je već više puta sarađivao, ponudio ovu ulogu.

Princ Đorđe je vrlo jedna zanimljiva istorijska ličnost. Sa Zdravkom sam do sada radio dugi niz godina, tako da sam na njegovu dinamiku već navikao. Kada mi je Šotra ponudio lik Đorđa, bio sam dosta zatečen sa jedne strane, a sa druge strane mi je bilo drago, jer je Đorđe sam po sebi vrlo zanimljiv lik. Mislim da bi samo o njemu mogla da se napravi serija, jer tu ima dosta materijala. Slušao sam priče, što Zdravkove, što moga oca, da su viđali Đorđa po Beogradu. On je bio jedini Karađorđević koji nije bio proteran iz zemlje posle Drugog svetskog rata - rekao je Timotijević.

 

 

Glumačku ekipu serije čine i Irfan Mensur, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Anica Dobra i mnogi drugi.

Serija ima 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media i emituje se svakog ponedeljka u 21 čas na Nova S. Svi oni koji su nestrpljivi da pogledaju celu seriju odjednom, ili popularno da “bindžuju”, to mogu da urade putem bilo kog interneta u Srbiji, preko EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije za 990 dinara.

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo

Pročitajte još