Biljana Tipsarević:  Najsrećnija sam kada sam kreativna i produktivna

Biljana Tipsarević: Najsrećnija sam kada sam kreativna i produktivna

Autor: | 22/05/2018

0

Kalendar nam pokazuje da odbrojavamo majske dane 2018. godine, ali Biljana Tipsarević već je duboko zakoračila u 2019. Naime, ugledna dizajnerka priprema kolekciju za iduću sezonu proleće / leto, namenjenu internacionalnom tržištu, vodeći se idejom da objedini modni ukus žena Istoka i Zapada. Tako će, osim u Beogradu, njeni modeli ubuduće moći da se kupe i u Milanu, Parizu, Londonu i Šangaju. No, ona celoj priči pristupa sa velikom odgovornošću, čak tremom, imajući u vidu da ne postoji druga šansa za prvi utisak.

Početkom maja mnogi počinju da prave planove za godišnje odmore, razmišljaju gde bi mogli da otputuju. Da li je ta tema ovih dana zastupljena i u porodici Tipsarević?

- Zbog mojih poslovnih obaveza i Jankovih turnira nikada nismo mogli da planiramo godišnji odmor mnogo unapred. Već nam je prešlo u naviku da nekoliko dana pre putovanja izaberemo destinaciju i spakujemo kofere. Tako će biti i ovog leta.

Šta trenutno okupira vašu poslovnu pažnju?

- Nedavno sam predstavila kolekciju za aktuelnu sezonu proleće / leto, jednu od mojih omiljenih. Vesela je i razdragana, prosto vas tera na ples i dobru zabavu. Modeli na kojima trenutno radim biće prvi zvaničan iskorak na internacionalno tržište, iako dugo već imamo onlajn-šop. Novom kolekcijom za proleće / leto 2019. potrudila sam se da zadovoljim potrebe tržišta i Istoka i Zapada. Inspirisale su me žene koje sam sretala na ulicama Njujorka, Pariza, Dubaija...

Po čemu će se ta kolekcija razlikovati od onih koje ste do sada kreirali?

- Modeli su izrađeni od najfinije svile, prisutan je i brokat, a čipka, koja je ranije dominirala, sada je vidljiva kroz detalje. Silueta prati ženstvenu liniju tela, ali nesputano je lepršava. Paleta boja je prelepa: slonovača, crna, teget, crvena, zlatna, svetloplava, puder roze i žuta. Haljine su udobne, sofisticirane, elegantne i prilagođene različitoj telesnoj građi. Žena ne mora da bude top-model da bi obukla haljinu iz moje kolekcije, ali može da bude sigurna da će model istaći ono što je na njenoj silueti najlepše.

Da li vašu garderobu nosite u svakodnevnim prilikama ili tek za potrebe slikanja?

- Ako dizajner ne nosi svoje stvari, to znači da ne veruje u ono što radi. U kreiranju polazim od sopstvenih prioriteta, a uvek imam u vidu i šta je svakoj ženi, bila ona studentkinja, domaćica ili direktorka banke, potrebno u ormanu. Odeća bi trebalo da bude praktična, prilagodljiva različitim situacijama, a pre svega kvalitetna. Apsolutno stojim iza svakog komada koji vidite na meni i od srca ga preporučujem.

Kada vas očekuje važan događaj, na kojem će vas gledati i fotografisati, koliko dana ranije odlučite šta ćete da obučete?

- Kad sam bila mlađa, imperativ mi je bio da dobro izgledam na nekom događaju i zato sam pripremama posvećivala veliku pažnju. Danas, nažalost, nemam toliko vremena da se time bavim, iako bi kao dizajner trebalo da razmišljam znatno ranije. Obično se desi da veče uoči izlaska odlučujem o odevnoj kombinaciji, a tada su u najužem izboru odelo ili haljina iz moje kolekcije, jer nosim samo svoje modele.

U čemu se najbolje osećate?

- Za dnevne varijante biram farmerke ili pantalone, uz udobnu košulju. To je moja „uniforma“ u kojoj mogu da odem na posao, ali i po dete u vrtić. Svako treba da zna šta mu najbolje stoji, a činjenica je da nijedna žena nema savršenu liniju 12 meseci u godini. Naiđu periodi kada moje telo nije dovoljno idealno da bih mogla da obučem model koji prati siluetu. Trudim se da živim zdravo, da se pravilno hranim i redovno vežbam, ali ima dana kada sam toliko okupirana poslom da zanemarim tu sferu života, što automatski sužava izbor haljina koje mogu da ponesem. Srećom, u kolekciji imam dovoljno različitih modela da po potrebi mogu da sakrijem nedostatke ili istaknem dobru formu. (smeh)

Delite li mišljenje dizajnera koji smatraju da žene u “određenim godinama” ne bi trebalo da nose neke komade kao što su farmerke, kratke suknje...

- Poželjno je da stil odevanja prati profesiju kojom se bavite, karakter i figuru. Mnogo toga treba da se poklopi da bi utisak bio potpun. Presudni su karakter, duh i energija kojom zračite. Imate devojke od 25 godina koje nikada ne bi obukle pocepani džins, ali i duplo starije žene uz čiji mladalački duh ne možete da zamislite elegantan kostim i bisere. Odelo ne čini čoveka, slažem se, ali mnogo govori o njemu. Dodala bih i to da je nega lica, tela i kose, a pre svega duha, podjednako važna, možda i važnija, od toga šta ste obukli.

Da li vas ćerka Emili inspiriše da počnete i proizvodnju odeće za najmlađe?

- Emili je energična, aktivna i pomalo nestašna devojčica, pa najradije nosi odeću koja je ne sputava. Zapravo, tako je bilo donedavno. Iako ima samo četiri godine, odlično zna da se na rođendan ili u goste ne ide u patikama i trenerci, i unapred smišlja koju haljinu i cipele bi mogla da obuče. Podrazumeva se da mora da stavi i neki nakit kao što su ukosnice ili narukvice. Sve češće se dešava da i mene pokušava da stilizuje, pa mi iz ormana izvuče haljinu, tašnu i cipele za koje smatra da su savršena kombinacija. Iako se, naravno, ništa ni sa čim ne slaže, obučem ono što mi je izabrala kako bi osetila da uvažavam njeno mišljenje. Iako to modno nije najsrećnije rešenje, za mene jeste, jer znam da iza svega stoje najčistija namera i iskrena ljubav.

Supruge poznatih sportista prati glas da ne moraju ništa da rade, ali vi to godinama demantujete.

- Otkako znam za sebe imala sam gomilu aktivnosti: išla sam u muzičku školu, na sport, učila jezike, završavala fakultete, master. Roditelji su mi vredni i radni, vaspitavali su me da budem nezavisna i da imam svoj dinar. Svako bi trebalo da se bavi onim što ga ispunjava, a ja sam najsrećnija kada sam kreativna i produktivna. Volim timski rad, inspirišu me kolektivni duh, razmena ideja i dobre energije, tako da uživam u danu koji provodim sa saradnicima. Sebe ne smatram samo dizajnerom, već preduzetnikom.

Iako ste prilično zauzeti, našli ste vremena da se angažujete na projektu „Planiraj sve u svoje vreme.“ O čemu je tačno reč?

- Kao javna ličnost, ali i kao majka ženskog deteta, smatram da ne bi trebalo da bežim od društvene odgovornosti. Šokirao me je podatak da se u Srbiji svake godine registruje više od 19.000 adolescentskih trudnoća, što jasno govori o tome da je edukacija tinejdžerki preko potrebna. U školama se ne bavimo seksualnim obrazovanjem i, ako nemaju otvoren odnos sa roditeljima, devojčice su mahom usmerene na društvene mreže koje nude poluinformacije. Direktan i iskren razgovor je od presudnog značaja, pa planiramo različite aktivacije kroz koje ćemo devojčice učiti kako da rangiraju ciljeve i planiraju život. Moraju da budu svesne značaja obrazovanja, ali i toga da u tom uzrastu nisu dovoljno zrele za roditeljstvo.

Na kraju razgovora, da pitamo i za zdravlje vašeg supruga. Janko je pre mesec dana imao još jednu operaciju, sedmu u nizu. Kako se sada oseća?

- Dobro je, hvala na interesovanju. Janko je borac kakav se retko rađa. Spreman je da uradi sve što je do njega kako bi se vratio tenisu. Od jula počinje sa pripremama, a u septembru planira da se vrati na turnire. U međuvremenu radi na razvoju tenisa u Srbiji, pronalazi mlade talente i nastoji da izgradi kvalitetnu akademiju koja će biti dostupna kako našoj, tako i deci iz inostranstva.

Eva Čubrović Luka Šarac