Kićenje svatova: Običaj koji datira još iz antičkog doba

Kićenje svatova: Običaj koji datira još iz antičkog doba

Autor: | 01/01/2015

0

 

Ruzmarin na reveru ili cvetići oko ruke. Kićenje svatova je način da se mladenci zahvale gostima što su svojim prisustvom uveličali njihovo venčanje

Kada kažemo dekoracija venčanja obično se pomisli na dekorisanje restorana, ali, shodno našim običajima, ne treba zaboraviti ni kapiju, ulazna vrata, automobile i nezaobilazno kićenje svatova. Tako mali detalj, a ipak toliko simboličan i vredan. Za vas izdvajamo da li je kićenje svatova samo ulepšavanje gostiju ili tradicija, od kada postoji, zašto se to radi i na koje sve načine možete okititi vaše goste.

1. Kićenje ruzmarinom datira iz antičkog doba

Kićenje svatova je običaj koji je zadržan do dana današnjeg. Javlja se još u srednjem veku, u kome su cvetići za kićenje svatova imali grančicu ruzmarina. Smatralo se da je ruzmarin simbol vernosti, ali i da štiti bračnu sreću. On je rasterivao zle duhove, pa je u važnim trenucima poput rođenja ili venčanja bio važan detalj.

2. Moderni predlozi za kićenje svatova

Kićenje svatova je način da se mladenci zahvale gostima što su svojim prisustvom uveličali njihovo venčanje. Danas cvetići za kićenje svatova pored toga što su tradicionalni, oni su i moderni. Pored tradicionalnog ruzmarina, mladenci se odlučuju i za cvetiće u raznim bojama i veličinama. Vrlo često, za dame se naprave narukvice od cvetića koje se vežu oko ruke, a u istom dezenu se naprave cvetići kojima se muškarcima stavljaju na grudi.

Izvor: vencanjemagazin.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin