Fenomen: Odbegla mlada

Fenomen: Odbegla mlada

Autor: | 22/05/2014

0

Odbelga mlada je žena koja otkaže svadbu neposredno pred ceremoniju ili čak pobegne na sam dan venčanja. Kako stručnjaci objašnjavaju ovaj fenomen? Zašto te žene ne kažu jednostavno „Ne” onda kad su zaprošene?

Evo jedne istinite priče. Rebeka i Dejvid su se poznavali do detinjstva. Počeli su da se zabavljaju kao tinejdžeri i posle pet godina veze odlučili da se venčaju. 

Jutro na dan venčanja Rebeka je pozvala Dejvida i rela da hoće da otkaže svadbu. Pokušao je da razgovara sa njom, ali nije htela da mu otvori vrata. Oko 19h zvanično je objavljeno da se venčanje, zakazano za 20.30, otkazuje. 

Mladoženjini roditelji su izgubili oko 50.000 dolara. 

Nije zanemarljiv broj žena koje počnu da more sumnje dok se približavaju matičaru. Razna su objašnjenja za ovakvo ponašanje: a) unutrašnji strah da nisu sposobne da isteraju do kraja bilo kakvu ozbiljnu odluku; b) strah od vezivanja na duge staze; c) nedostatak istinske ljubavi prema partneru. 

U većini slučajeva uzrok ovog ponašanja je kombinacija nekoliko razloga. 

Neke odbegle mlade ostavljaju potencijalne mladoženje jer su većim delom života ozbiljne probleme rešavale tako što su bežale od istih - to je njihov način da se nose sa neprijatnim izazovima. 

Dženifer Vilbenks, čuvena mlada koja je 2005. privukla pažnju javosti i izazvala policijsku poteru kad je slagala da je kidnapovana samo da bi izbegla venčanje, obajasnila je ovako svoje ponašanje: „Bežala sam. To je ono što sam oduvek radila”. Pritisak da pobegne je osetila „iznutra”, nije to bio „pritisak vezan za konkretno venčanje”. 

One mlade koje imaju strah od vezivanja najčešće se osećaju ranjivim posle višegodišnjih veza. Prestrašene su da brak neće uspeti i da će ostati same i povređene. Neke od njih misle da nisu dovoljno dobre za svog partnera ili da su rođene da razočaraju sebi drage osobe. 

Druge beže glavom bez obzira jer ne vole svoje partnere. U poslednjem trenutku shvate da nisu spremne za neki romantični kompromis koji se tiče tako važme životne odluke. Pomisle da njihov partner nije onaj idealan ni savršen i - prosto ispare. 

Mnogi parovi shvate, već tokom prve bračne noći, da su napravili veliki kompromis i da su znatno precenili vrednost svog partnera. Kada ih upitate zašto nisu otkazali venčanje, neki će reći da su se nadali da će nekako ipak pronaći sreću ili da će se partner promeniti kad dođe do braka ili kad stignu deca. 

Neki, naročito žene, reći će vam da im je bilo „glupo” jer su pozivnice već poslate i nisu htele da obrukaju familiju. Jedna je čak priznala da je na samom venčanju osetila snažan poriv da pobegne i vodi ljubav sa bivšim dečkom (razvela se 7 meseci kasnije). 

Pojedine su napravile toliko kompromisa u mesecima/godinama tokom zabavljanja da je dan venčanja došao kao trenutak ekplozije. Čak iako su ranije pomislile da trpe više no što treba, potisnule su to u sebe, bavile su se pripremama za venčanje i mislile da će da prođe. A onda, dok se tenzija nagomilava i stres počinje da raste kako se dan večanja približava, sve ispliva na površinu i one jednostavno puknu. 

Neke puknu u sebi i nastave sa ulogom „savršene mlade” (i kasnije pokorne supruge), neke pak - odšetaju. 

U srži fenomena romantičnog kompromisa i odbeglih mlada jeste dostupnost mnogbrojnih romantičnih opcija. Ljudi mogu da se priviknu na činjenicu da im partner nije savršen, ali je mnogo teže privići se na situaciju da „na tržištu” ima drugih prijemčivih i voljnih partnera koje su svesno odbacili kao mogućnost. 

Venčanje dođe kao poslednji trenutak „slobode” kada i mlada i mladoženja shvataju da se definitivno odriču mnogih prilika i da će se zadovoljiti sa dotičnom osobom i u praksi pristati na ono (zastrašujuće?) „dok nas smrt ne rastavi”. 

Da, teško je da se zadovoljite svojim izabranikom/izabranicom kad su svuda oko vas zavodljive alternative. Sa druge strane, kad imate toliko izbora na sve strane, u vama se javlja potreba da se držite onoga što imate i iz toga izvučete najbolje što možete. Inače vas beskrajna potraga može dovesti u društvo nesrećnih ljubavnika. 

Ali, ako ste već rešili da se venčate, ne bi bilo loše da sklopite dogovor sa budućim supružnikom - da eventualna predomišljanja obave na vreme, dok još možete da uzmete depozit za venčanje.

Izvor: b92.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: mlada venčanje