Melina Džinović: Moje modne ikone su obične žene

Melina Džinović: Moje modne ikone su obične žene

Autor: | 01/06/2015

0

Verna stilu, kojim je poziciju brenda "Hamel" učvrstila na domaćoj modnoj sceni, Melina Džinović ni u novoj kolekciji nije odustala od komada koji ističu ženstvenost i eleganciju. Za kratko vreme uspela je da dokaže da nije samo još jedna supruga poznatog muškarca koja pokušava da prekrati vreme dizajnirajući krpice. Naprotiv, ona se nalazi u samom vrhu liste naših najpopularnijih kreatora, a njene modele pripadnice javnog života naprosto obožavaju.
Po povratku iz Majamija, gde je uradila promotivne fotografije za novu kolekciju, sa Melinom smo porazgovarali na temu najvažnije sporedne stvari u životu jedne žene.
- Posle mnogo truda, uspela sam u nameri da se kolekcija po svojoj suštini ne razlikuje od prethodnih. Iako možda kršim pravila koja je modni svet odavno postavio, a to je da bi svaka sezona trebalo da ima novi pravac, ja silno želim da "Hamel" ostane baš onakav kakav jeste: jednostavan, nosiv i komplementaran ženskoj figuri. Promene se dešavaju, ali samo u izboru materijala i u novim detaljima - kaže Melina za "Hello!".

Kakvim ženama su namenjene vaše kreacije?

- Možda ću zvučati oštro, ali mene ne zanimaju PR priče koje će svojim kupcima stavljati karakteristike koje su već postale floskule, kao što je namenjeno hrabrim, modernim, samosvesnim, elegantnim ženama. Moje haljine namenjene su svima koji se u njima osećaju dobro i privlačno. Toliko je različitih profila prošlo kroz "Hamel" da sam presrećna što moje haljine nose i majke i kćerke, rokerke, doktorke, domaćice, Parižanke, Crnogorke, Zagrepčanke, Beograđanke...

Jeste li zadovoljni prodajom u Srbiji, uzme li se u obzir nizak standard?
- Nisam osoba koja bi forsirala nešto što ne daje rezultate. Pokušala bih, dala sve od sebe, ali bih se u dogledno vreme povukla kada bi se pokazalo da realne zarade nema. Ovim poslom bavim se profesionalno, a ne iz hobija. Mnogo je faktora koji ne idu u prilog pozitivnom poslovanju - od lošeg standarda do toga da haljina nije svakodnevni odevni predmet. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, samim tim i slaboj kupovnoj moći, "Hamel" posluje dobro.

Koja modna pravila nikada ne kršite?

- Pravilo je da pravila nema. Ono što ne kršim je odabir garderobe koja nije primerena prilici - farmerke ipak nisu za odlazak u pozorište ili na prijem, mini haljina nije za poslovni sastanak. Trudim se da se oblačim prikladno, da ono što nosim odgovara mojim godinama, kao i da pokušam da sakrijem nedostatke. Najlepša haljina golih leđa svrsishodna je samo ako su vam leđa besprekorna. U suprotnom, nećete ostaviti dobar utisak.

Izgovorite  li često pred prepunim garderoberom onu čuvenu: "Nemam šta da obučem"?
- Ta rečenica pratila me je kad sam bila devojka, kad nisam imala drugih briga. Ne sećam se kada sam je poslednji put izgovorila. Ne zaboravite da 90 odsto moje garderobe čine haljine. Samim tim obučena sam za sekund. Zbog toga ih i volim - nema potrebe za kombinovanjem, brzo ste obučeni za svaku priliku.

Šta radite sa garderobom koju više ne nosite?

- Uglavnom kupujem "večne" komade. Nekako ih uvek ponovo zavolim, čak i kada ih se zasitim. Nisam pomodarka, a i ne kupujem mnogo. Poklanjam ako je neko ko mi je drag zaljubljen u nešto moje, ali dosta moje garderobe doživi "kambek" posle dve, tri godine.

Mišel Obama i Kejt Midlton nisu samo prve dame već i modne ikone. Čiji stil vam se više dopada?
- Lako je biti modna ikona kada se eminentni dizajneri utrkuju ko će vas obući. Pomenute dame veoma su mi simpatične, ali prednost dajem Mišel Obami zbog personalitija i harizme.

Ko su ikone stila na ovim prostorima?
- Svakodnevno viđam žene koje su besprekorno obučene, a vi od mene očekujete ime koje je poznato široj javnosti. Pohvalila bih sve dame koje su stil uklopile u svakodnevicu života.

Šta biste izdvojili kao odevnu kombinaciju za sva vremena?

- Jednostavnu crnu haljinu, cipele "nude" boje i upečatljivu tašnu. Ne mogu da pobegnem od sebe, u tome se osećam kao riba u vodi i mislim da ću to nositi i u šezdesetoj.

Imate li omiljenog dizajnera?
- Rad Kristijana Diora za mene je najbolji, samim tim i omiljeni. Nažalost, ti velikani mode svoj opus davno su završili, ali ideja i dalje živi. "Balenciaga", "YSL", "Madame Grace", "Givenchy" pioniri su čiji rad i danas pokušava da se prezentuje u novim oblicima.

Pratite li rad kolega iz Srbije?

- Nažalost, ne. Njihov rad može se videti isključivo na nedeljama mode, koje ne posećujem, ali sigurna sam da ima mladih ljudi koji su svetskog kalibra. Trebalo bi im samo dati šansu da to i pokažu.

Šta je najskuplje u zavidnoj kolekciji garderobe koju posedujete?
- To je haljina koju sam obukla na svojoj prvoj reviji. Ta toaleta za mene nije najskuplja u dinarima, ali jeste u svemu što mi ona znači - početak u poslu, sigurnost koju sam u njoj imala zbog neizvesnosti kako će te večeri sve proći. Da, to je definitivno najvredniji odevni komad na svetu.

Koliko pari cipela imate?
- Pretpostavljam da očekujete da vam kažem da imam sto pari, ali ja nisam osoba koja ih broji. Biram samo udobne modele i nemam ih previše, jer generalno nisam osoba koja voli "slaganje trofeja".

Da li biste, kao Keri Bredšo, za novi par cipele potrošili poslednje pare?
- Bože sačuvaj. Nikad ne trošim ono što ne mogu bez razmišljanja da dam, ne zadužujem se na kreditnim karticama, a poslednje pare nikada ne bih dala na nešto tako banalno. To su ipak samo krpice i cipelice, na mojoj listi prioriteta nalazi se milion važnijih stvari.

Koji su filmovi ostavili neizbrisiv trag u modi?
- "Prohujalo s vihorom", kada Skarlet otrgne zavesu i od nje sašije famoznu haljinu kako bi se u najboljem svetlu prikazala Retu Batleru.

Kako je obučen muškarac iz vaših snova?
- Lakše pitanje niste mogli da mi postavite. Muškarac mojih snova nosi farmerke, majicu i šešir. Još ako ima i brkove.

Intervju: Nikola Golubović; Life Content
Foto: Miloš Nadaždin; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još