Džejn Birkin zahteva da se kultnoj torbi promeni ime

Džejn Birkin zahteva da se kultnoj torbi promeni ime

Autor: | 30/07/2015

0

Džejn Birkin, muza modne kuće “Hermes”, najavila je prekid saradnje sa francuskim luksuznim brendom. Kako se popularni model od krokodilske kože proizvodi u veoma okrutnim uslovima za životinje, Džejn zahteva da se kultnoj torbi, nazvanoj po njoj, promeni ime.

Sve torbe izrađuju se ručno, po tačno određenim propisima i isključivo od najkvalitetnije kože, najčešće guštera, krokodila, noja, bizona, jelena... Metalni delovi su od zlata, srebra ili drugih plemenitih metala, a mali katanci i ključevi su kodirani. Za jednu “Birkin Croco” potrebna su dva do tri krokodila, a proces ručne izrade traje između 18 i 25 sati.

Priča o luksuznoj torbi počinje s engleskom modnom ikonom, glumicom i pevačicom Džejn Birkin. Prema najpoznatijoj od brojnih priča, tokom jednog avionskog leta 1984. godine pored Džejn je sedeo Žan-Luj Dima, direktor „Hermesa”, koji je video kada su glumici iz male tašne ispale stvari. Požalila mu se da nikako ne može da nađe idealnu, šik kožnu torbu. Dima je potom uzeo njenu tašnu i uskoro joj je vratio na kućnu adresu s džepom prišivenim pozadi. Taj džep do danas je ostao nezaobilazan detalj na „birkinki.

Kultna torba, čija se cena kreće od nekoliko hiljada dolara do čak šestocifrenog iznosa, mnogo je više od „nepogrešivog izbora”. Ona je potvrda bogatstva i prestiža, simbol luksuznog života, a dosta govori i podatak da se u imućnim porodicama prenosi s kolena na koleno.

Za 34. rođendan Kim Kardašijan dobila je “Birkin” torbu koju je prethodno išarala njena kćerka Nort

Komentari (0)

Loading
Nikola Golubović Guliver / Getty Images; Guliver / Splash News
Tagovi: Džejn Birkin

Pročitajte još

Najnovije vesti