Ana Vintur prekinula saradnju sa poznatim fotografima: Optužbe protiv njih shvatam vrlo ozbiljno

Ana Vintur prekinula saradnju sa poznatim fotografima: Optužbe protiv njih shvatam vrlo ozbiljno

Autor: | 15/01/2018

0

Glavna urednica modnog časopisa Vog i umetnička direktorka izdavačke kuće Conde Nast, Ana Vintur obavestila je javnost da je privremeno prekinula saradnju sa poznatim fotografima Mariom Testinom i Brusom Veberom zbog brojnih optužbi o njihovom seksualnom napastvovanju manekena.

Vintur je saopštila da joj je "kao bliskoj prijateljici" obojice fotografa "izuzetno teško da čuje takve optužbe i da se s njima suoči".

- Duboko verujem u vrednost kajanja i praštanja, ali optužbe shvatam vrlo ozbiljno. Zbog toga smo u Conde Nastu odlučili da privremeno prekinemo saradnju sa obojicom fotografa do daljnjeg - kazala je Vintur.

Petnaest modela koji su sarađivali i još uvek sarađuju s Veberom tvrdi da se fotograf, koji je radio za kompanije poput Kelvina Klajna, Aberkrombija i Fiča često neprimereno ponašao za vreme snimanja, od njih tražeći da se slikaju goli iako to za kampanju često nije bilo potrebno.

Većina ih je rekla da je Veber pre snimanja od njih tražio da se skinu goli te im pokazivao vežbe za opuštanje i podizanje energije. Po njihovim rečima tokom "vežbi" Veber ih je dodirivao po telu uz objašnjenje da traži mesta na kojima imaju najviše energije, preneo je New York Times.

 

Veberovi advokati su odbacili optužbe kao neosnovane i zlonamerne.

Slične je optužbe protiv fotografa engleske kraljevske porodice i dugogodišnjeg saradnika časopisa Vog, Marija Testina iznelo i trinaest mladih muških modela. Oni su kazali kako ih je još krajem devedesetih tjerao da se za vrijeme snimanja međusobno dodiruju i masturbiraju jedni pred drugima.

Rajan Lok, poznati maneken s kraja devedesetih godina ispričao je da je jednom Testino od cele ekipe zatražio da napusti prostoriju te se potom 'bacio na njega'. "Ja ću da budem devojka, a ti budi muškarac", kazao mu je, posle čega je Lok otišao iz prostorije.

hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: ana vintur vog vogue