Snežana Dakić u ulozi modnog kreatora

Snežana Dakić u ulozi modnog kreatora

Autor: | 19/04/2016

0


Poznata voditeljka i trendseterka Snežana Dakić odlučila je da posle dugogodišnjeg izveštavanja sa modnih smotri na jednoj od njih predstavi i sopstvenu modnu kolekciju “PPG za Snežanu Dakić”.

Ovim potezom četrdesetsedmogodišnja Beograđanka odlučna je da pokaže da novac ne diktira stil, te da se i sa malo novca može izgledati kao milion dolara. Glavna i odgovorna urednica “Ženske TV” za magazin “Hello!” otkriva šta se zaista krije iza odluke da se okuša u dizajnerskom pozivu i kako je došla na tu ideju.

- Iako još od kasnih devedesetih razmišljam o modnoj liniji u trendu, nikako se nisu sklopile kockice da se to i dogodi. Prvo, zato što nisam modni kreator, iako pratim modu i rado je nosim. Sve do pre tri nedelje, kada sam ušla u prodavnicu “Pro piu grande”, u Knez Mihailovoj, da predložim da se u njoj snimi emisija “Modiranje” za “Žensku TV”, gde sam videla sjajne haljine za dve, tri hiljade dinara. Prepoznala sam materijale i samo malo drugačije modele, koji u pojedinim buticima dostižu cenu i do petsto evra. Jasno je da u vreme globalizacije mode i ozbiljne ekonomske krize takav pristup ne prolazi, naročito ne u našoj zemlji. Dosta je bilo mistifikacije i precenjivanja mode. Zato sam se odlučila da pokušam da "omasovim” dobar stil, da odaberem određeni broj modela koji dobro stoje ženama kao što sam ja, adaptiram ih i učinim dostupnim budžetu savremene srpske žene - počinje razgovor Snežana i otkriva kakva je zapravo nastala kolekcija sa njenim potpisom.

- Nema tu mnogo filozofiranja, nemam nameru da postanem modni kreator niti da konstruišem blejzere i visoku modu. Oslonila sam se na tim “Pro piu Grande”, koji je stručan i efikasan, ima brzu proizvodnju i zajedno sa njima osmislila sam novi “dress for less” brend, oblačenje za manje novca. Modeli su od udobnih materijala, elastični i jednostavni za nošenje. Pored toga su multifunkcionalni, u isto vreme sportski i eleganti, u zavisnosti od izbora obuće i modnih detalja, a uz to su i jednostavni za održavanje. Ujedno, ne gužvaju se i zauzimaju malo mesta u prtljagu, pa su zgodni za putovanja. Izvadiš i nosiš. U pravom smislu reči "spremni za nošenje" ili “ready to wear”. Dobila sam pun garderober novih stvari za sezonu pred nama, koje ću lako uklopiti u postojeću garderobu - nadahnuto govori Snežana, koja smatra da dobar stil ne podrazumeva nužno visok saldo na računu.


- Stil se ogleda u umeću kombinovanja kvalitetnih i dobro dizajniranih komada. Neki od njih su jeftini, a neki skupi. Važno je da su udobni i od dobrih materijala. To je taj sveprisutni trend u modi “mix and match”, kombinovanje nečeg jeftinog i nečeg skupog. Skupe cipele, tašna, kožna jakna i sat, a pristupačan tekstil i džins. Tako rade i svetske zvezde i domaći trendseteri. Sećam se da mi je Hale Beri u jednom intervjuu rekla da ima haljinu iz “Top Shopa”, britanskog “street style” brenda. Zašto bismo mi bile gore od njih, pa za haljine izdvajale po celu platu ili ih samo čežnjivo priželjkivale stojeći ispred izloga - odlučna je Dakićeva, koja tvrdi da svako ima pravo na sopstveni modni izražaj.

- Danas je moda postala demokratska pojava, kao i fotografija i video-snimak, pa svako ima puno pravo da sebi, a i drugima kreira i sašije garderobu. Samo je pitanje kako i kome će je prodati. Najzad, kad sam ja bila tinejdžerka, tako si jedino i mogao da se obušeš moderno, ako odeš kod šnajderke i kažeš šta želiš. Globalizacija mode i masovna proizvodnja veoma je snizila cene garderobe, pa je kreiranje skupih stvari prilično neisplativo, za naš budžet naročito.

Na pitanje kako se njenom emotivnom partneru Dušanu Momčiloviću dopadaju kreacije koje je predstavila na ovogodišnjem “Black'n'Easy Fashion Weeku”, Snežana uz osmeh na licu ostaje suzdržana od komentara. S druge strane, kćerka Laura oduševljena je maminim novim angažmanom, koji u budućnosti namerava da unapredi sopstvenim idejama.

- Laura tek planira da se aktivno uključi u kreiranje, pošto je sledeća faza kolekcija za devojčice, baš takve predpubertetske šmizle poput nje, koje vole da imitiraju stil svoje mame - kaže poznata majka, koja jasno stavlja do znanja da prva kolekcija neće ostati na nivou incidenta, već da je u planu ozbiljnija modna priča.

- Ako bi potražnja i prodaja zaživele, nema razloga da prestanem sa proizvodnjom kolekcija. Najzad, toliko godina uspešno na sebi promovišem razne modne marke, da bih nadalje mogla i sopstvenu. Žene me uvek pitaju gde sam nešto kupila i koliko sam platila.


Iako je još zvanično u braku sa ocem njene kćerke, biznismenom Vladimirom Mikićem, mediji uveliko najavljuju njeno venčanje sa novim izabranikom. Tim povodom Snežana kaže:

- Ako se i budem ponovo udavala, venčanicu neću sebi kreirati, ali trenutno o tome ne razmišljam.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Mirko Tabašević
Tagovi: snežana dakić

Pročitajte još