Veče nagrađenih autora na Beogradskoj nedelji mode

Veče nagrađenih autora na Beogradskoj nedelji mode

Autor: | 04/11/2016

0

Jubilarni 40. Belgrade Fashion Week nastavljen je sinoć u prostoru Dorćol Platz. Publici su se predstavili Milica Vukadinović i Vlada Savić, dizajneri koji su dobili nagradu "Boris Nikolić". Ljubitelji mode uživali su u i u reviji pobednika konkursa B Future u okviru koje su se predstavile tri mlade dizajnerke: Nevena Ivanović, Katarina Đorđević i Tatjana Ostojić. Pored revija, svečano je otvorena i samostalna izložba fotografija Marine Bugarčić, pobednice BFW Insta Shot konkursa.

Revijalni program pobednica konkursa B Future je posvećen akciji "Testiranje je u modi". Pored manekena, pistom su prošetale i mlade poznate ličnosti kao sto su glumci Jelena Gavrilović I Nikola Glišić, koje posebno promovišu važnost testiranja na HIV.

Kolekcija za jesen/zimu 2016/17 Ensoneo II Nevene Ivanović je nastavak priče o odeći inspirisanoj kulturnim naslednjem Japana. Koristeći se 3D štampom kao tehnologijom sadašnjosti i budućnosti, svojoj ideji o evoluciji ljudskog tela ali i evoluciji odeće, nakita i aksesoara, data je nova dimenzija - vreme. Nakit i aksesoari su i dalje sastavni deo odeće i govore o nekoj novoj funkcionalnosti koja omogućava prilagođavanje odeće onome ko je nosi, a istovremeno ohrabruje i inspiriše na različitost.

Kolekcija Kinetic za jesen/zimu 2016/17 nastala je kao potraga za savremenim rešenjima, težnjom da tehnologija sačuva prirodu, a proširi niz kreativnih mogućnosti. Dizajnerka Katarina Đorđević koristi upravo one materijale oni koji zamenjuju prirodnu kožu. Pored etičkih prednosti, tu je i ekološka strana koja igra važnu ulogu s obzirom na to koliko proizvodnja i upotreba prave kože i krzna šteti našoj planeti. Takođe, kinetička umetnost i skulptura Kaldera i Melotija su inspiracija zasečenja u kroju, forme, detalja i samih simbola.

Estetika i kolorit kolekcija No signal za sezonu jesen/zima 2017 mlade dizajnerke Tatjane Ostojić, zasnovani su na zaobljenim formama i vedrim bojama šezdesetih, posebno inspirisani dizajnom enterijera Vernera Pantona. Ponegde se javljaju i oštriji oblici i estetika karakteristična za osamdesete godine. Kolekcija je nastala pod uticajem Sci-Fi filmova i serija koji su eksplodirali tih godina shodno težnji ka futurizmu. Na prvi pogled kolecija je nepretencioznog i vedrog karaktera, nalik digitalnoj eri u kojoj živimo – eri koja je direktna posledica naglog tehnološkog napretka. Ipak, na dubljem nivou značenja se postavlja pitanje - da li je ta budućnost kojoj se teži zaista savršena?

Po završetku revija pobednika konkursa B Future, na pisti su se pojavili igrači plesne škole "Beodens" koji su izveli flash mob s ciljem da se dodatno ukaže na značaj akcije testiranja na HIV pod sloganom "Testiranje je u modi". Nakon toga, publiku su pozdravile mlade dizajnerke.

U nastavku programa videli smo revije Vlade Savića i Milice Vukadinović, dobitnika nagrade "Boris Nikolić". Ovu nagradu dodeljuju Belgrade Fashion Week i televizija B92 u čast preminulog dizajnera i dugogodišnjeg stiliste ove televizije.

Inovativnim sportskim formama kolekcija Fallirant MIlice Vukadinović za jesen 2017, osim slobodnog kolorita, konkretnih muževnih formi i odvažnih aksesoara koji sinergetski formiraju sliku avangardnog muškarca današnjice, pretpostavlja i praktične aspekte. Autorkin savremeni muškarac u pokretu, osim što ima stila, sve svoje u svojoj odeći i nosi. Take away koncept kao gradivni element Fallirant kolekcije podrazumeva funkcionalne komade koji "nose jedan drugog" - ranac koji se "oblači", kaput na koji se može "okačiti" dukserica i druge komponentne oneobičavanja odeće, a olakšavanja uličnog života.

Vlada Savić u novoj kolekciji zа proleće/leto 2017 stvara atmosferu u kojoj su svi elementi kreirani u cilju pravljenja nove umetničko - modne slike. Kolekcija oslikava viziju VS brenda u kome su forme geometrizovane, linije čiste a silueta ženstvena i slojevita. Boja je glavni pokretač ove kolekcije, a valeri se kreću od kredastih pastelnih tonova do potpuno jarkih sa dodatkom crne i bele kao osnove svake VS kolekcije.

Pobednica drugog konkursa BFW Insta Shot održanog prošle sezone je mlada fotografkinja Marina Bugarčić koja se još ranije istakla svojim talentom i profesionalnošću. Kao nagradu, Marina je dobila priliku da učestvuje na jubilarnoj Nedelje mode i predstavi se beogradskoj publici samostalnom izložbom fotografija. Podstičući edukativni aspekt Nedelje mode, akcija BFW Insta Shot organizovana je i ovoga puta, pa su na taj način neki novi mladi umetnici dobili priliku da osvoje vredne nagrade i kvalitetno promovišu svoj rad.

Nakon revijalnog programa Nenad Radujević, osnivač i direktor Belgrade Fashion Week-a, dodelio je posebnu zahvalnicu televiziji B92 za podršku koju pružaju razvoju autorske mode dodeljivanjem nagrade "Boris Nikolić". Ispred kompanije B92 zahvalnicu je preuzela poznata voditeljka Maša Mileusnić.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Đorđe Tomić