Belgrade Fashion Week: Sedam izuzetnih kolekcija domaćih dizajnera za jedno veče!

Belgrade Fashion Week: Sedam izuzetnih kolekcija domaćih dizajnera za jedno veče!

Autor: | 02/11/2016

0

U okviru jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a sinoć je beogradskoj publici predstavljeno sedam izuzetnih kolekcija. Svoje najnovije radove prikazali su Sonja Krstić, Svetlana Jaćović, Jelena Stefanović, Martini Vesto by Boško, brend MATES, Bojana Jovanović i Danica Tonšić.

Već duži niz godina, u okviru modnog koncepta Fundus, dizajnerka Sonja Krstić transponuje elemente prošlosti i tradicije u savremeni modni izraz. Inspirisana tehnikama ručnog rada, u kombinaciji sa nekonvencionalnim materijalima, insistira na autentičnom pristupu oblikovanja površine i forme. Tako je nova kolekcija "Vulkanizacija" za proleće/leto 2017 nastala upotrebom gume, kao gradivnog ili dekorativnog elementa heklane strukture. Unikatne tkanine heklanih, floralnih ili geometrijskih motiva "oživljene" su krugovima, prstenovima ili trakama od gume, koje potenciraju čipkastu teksturu. Kao suprotnost filigranskoj nežnosti površina, forme su dramatične, naglašnih oblika. Boja je svedena na ahromatsku skalu, sa dominantnom upotrebom crne.

Svetlana Jaćović, predstavila se pomalo eklektičnom kolekcijom za proleće/leto 2017 pod nazivom "Nemo". Dominantna silueta umetnice Emili Flog, postala je prva asocijacija na ovu kolekciju. Silueta je razrađenija i razigranija, a forme, neobični rukavi i jedna suptilna ženstvenost ostaju i dalje u prepoznatljivom maniru dizajnerke. Dominacija nijansi roze i plave boje, nezaobilazna zlatna i bela, upotpunjene su neobičnim akcentima karmin crvene i okera.

- Ono što je naša najnormalnija strana, jeste svest o tome da nismo normalni - poručuje dizajnerka. Svetlana je nedavno postigla veliki useh u Budimpešti, a najavila je prezentaciju i u Njujorku gde će u našem konzulatu u periodu od 10-17. novembra biti izložena njena kolekcija.

Oblikovana kroz misli rasutih od formi apstraktnog ekspresionizma, preko čudesnih kolorističkih rešenja kostima u filmovima Vesa Andersona, do ikona stila 70-ih, kolekcija za jesen/zimu 2016. kreatorke Jelene Stefanović nosi naziv "Kako stvari stoje...". Kompleksni geometrijski krojevi pročišćeni su do suštine, rasterećeni svih suvišnih elemenata. Naizgled je sve jednostavno i čisto, ali zapravo, kako stvari stoje, taj sklad je proizašao iz komplikovanih krojeva i promišljenih uklapanja površina i boja. Kolekcija je posvećena inteligentnim, prirodnim, realnim ženama koje se jasno izdvajaju iz gomile.

Kolekcija Martini Vesto by Boško Serious Show traga za onim što se apostrofira u samom nazivu. Dizajner pokušava da pronađe pravu meru između egzibicionističkog, konformističkog i estetskog pristupa modi ne upadajući u zamke potrošačkog, trendovskog i površnog konzumiranja iste. Biti otvoren za novo, a istovremeno sačuvati suštinskog sebe. Igrati se najozbiljnije i od svega praviti samo sebi svojstven show. Materijali od kojih je kolekcija izrađena dostupni su u Srbiji, ekonomski opravdani, prijatni i atraktivni. Pored ove, bili smo u prilici da vidimo još dve Martini Vesto kolekcije. Kolekcija Martini Vesto Classic je modernog dizajna i izrađena je od najkvalitetnijih italijanskih materijala, dok Martini Vesto Black koketira sa uličnom modom koja pomera granice inovativnim modelima. Posebna atrakcija na reviji bili su berberin Karlo Zagorac i Ašok Murti, igrači Narodnog pozorišta, kao i Nevena Božović čiji je muzički performans pratio reviju.

"Radiance" kolekcija za sezonu proleće/leto 2017 brenda MATES, predstavlja igru crnih i belih tonova i dezena, akcentovanu jarkom bojom i teksturom. Ovog puta, sudar dve energije nastaje i sa inovacijom koju dizajneri prvi put uvode – obućom nastalom u saradnji sa Magdalenom Klašnjom. Na taj način svedeni modeli dolaze u dodir sa aksesoarima pomerenog dizajna. U samom istraživanju i radu na čistoj formi i odsustvu boje dizajneri uvode nit u vidu narandžastih i srebrnih površina koje u kombinaciji sa materijalima futurističkog prizvuka doprinose utisku isijavanja i reflektuju atmosferu druge dimenzije. Upravo u tome leži poruka koju dizajnerski dvojac šalje nazivom same kolekcije. Prepustite se MATES radijaciji!

Eksperimenti sa efektima veštačkog svetla konceptualnih umetnika definisali su ideju i realizaciju kolekcije proleće/leto 2017 pod nazivom Illumination talentovane dizajnerke Bojane Jovanović. Preovlađuju floralno geometrijski paterni iz više slojeva, urađeni cut-out tehnikom sa idejom da dobijena forma prelazi iz jednog oblika u drugi. Tim cikličnim smenjivanjem formi stvorena je jedna dinamična celina različitih oblika. Boje koje su korišćene su crvena, zelena, ljubicasta i pastelno roza, a svetlucavi materijali poput kože i svile korišćeni su sa idejom da se digitalni svet sudara sa realnim svetom.

Najnovija kolekcija Danice Tonšić pod nazivom Ars longa, vita brevis posvećena je radu umetnika Željka Tonšića. Dizajnerkin cilj je da čaroliju žene boginje u svoj svojoj lepoti, mističnosti i tajni prenese sa slika na pistu. Na kolekciji se radilo dugo i sačinjena je od četrnaest kreacija. Neki od modela, pored svilenih haljina napravljenih od najfinije svile sa detaljima od čipke i tila, nose na glavi određeni predmet koji simbolično dočarava detalje sa slike. Kolekcija spada u visoku modu, više je umetničkog karaktera nego komercijalnog.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Đorđe Tomić

Najnovije vesti