Kum Novaka Đokovića: Preživeo sam težak infarkt a da nisam imao nikakve simptome

Kum Novaka Đokovića: Preživeo sam težak infarkt a da nisam imao nikakve simptome

Autor: | 02/05/2019

0

Teško je biti velika sportska zvezda, ali je takođe teško biti i saradnik bilo koje velike sportske zvezde, a naročito ako je u pitanju indivudualni sport. Novak Đoković je najbolji sportista sveta, jedan od najvećih tenisera ikada i njegov put ka vrhu je bilo teško pratiti.

Ali, njegov tim u sastavu Marjan Vajda trener, Fil Grič kondicioni trener i Miljan Amanović fizioterapeut je to uspeo i pomogao mu da dosegne najveće visine.

Posle raskida saradnje 2017. godine, ovaj trio je ponovo na okupu i prati našeg asa ka novim istorijskim uspesima.


Ali, koliko je bilo teško pratiti Novaka i živeti njegov život otkriva u ispovesti za Sportski žurnal Miljan Amanović fizioterapeut i kum Noleta (Đoković mu je krstio dete)

Amanović je karijeru najboljeg tenisera sveta, a i odsustvo iz njegovog štaba, najteže proživeo. Morao je sa infarktom da se bori za život.

- Kad smo u maju 2017. prekinuli, lično sam mislio da se više nikada neću vratiti u tenis. Jednostavno sam i fizički i mentalno bio istrošen. Ta moja ideja da se ne vraćam, samo je dobijala na potvrdi. Te 2017, posle prekida, nisam ni razmišljao o nastavku u tenisu. Naravno da ne mogu da kažem da nisam razmišljao o Novaku, jer smo prijatelji i kumovi - kaže Amanović.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani....

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic Fan Club (@novakfanclub) on Oct 13, 2015 at 3:04pm PDT


On je istakao da je do razlaza došlo, jer je stiglo zasićenje i mentalni umor Novaka, koji je morao da se resetuje.

- Za mene je to bilo logično. Ne mogu da pričam u ima Vajde i Griča, ali taj niz od 2011. pa do 2016. kada je osvojeno sve živo je bio neverovatan. Novak je bio neverovatan i jak, ali je u jednom trenutku moralo da dođe do neke vrste mentalnog zamora. Bilo je to pet i po ludačkih godina osvajanja.

- Kada se tome doda povreda koju je imao, jednostavno više nije moglo da funkcioniše. Nije mogao da igra bez lekova protiv upale ili zbog problema sa laktom.

- Trebala mu je pauza. Svi su to objašnjavali kao da raspušta tim, ali to nije bilo tako nego: OK momci, mislim da je u redu da sada malo analiziram svoje prethodne uspehe"

Odmah posle razlaza za Đokovićem, Amanović se suočio sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a čak mu je i život bio ugrožen.

- To se desilo posle 22. septembra 2017. godine. Svi koji smo radili sa Novakom, živeli smo naše ali i njgeov život. Neverovatan tempo, neverovatan život. Bili smo kao porodica, a svaki njegov neuspeh smo doživljavali kao lični neuspeh iako smo znali da je u sportu poraz normalna stvar.

ČETIRI PUTA REANIMIRAN

Mene je to dodatno trošilo. Sva ta silna putovanja, menjanje vremenskih zona, ndostatak vremena sa porodicom. Izračunao sam jednom da sam od 11 godina sa Novakom čak 7,5 bio van zemlje, a imam suprugu i tri ćerke.

- Sve me je to trošilo, ali takav je moj karakter, nije u pitanju ničija krivica. Mnogo sam se emotivno trošio i kad smo prestali u maju 2017., tek posle dva tri meseca počeo sam da se odmaram. Mentalno sam se osećao fenomenalno.

- Nisam imao nikakve simptome a preživeo sam težak infarkt. četiri puta sam reanimiran. Sad mogu da kažem da je to bila Božija volja u pravom smislu reči, jer da tog dana samo jedna karika u lancu događaja nije bila na svom mestu, verovatno bih napustio ovozemaljski život - priča Amanović i dodaje:

Nastavak pročitajte na sledećoj strani....

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dusan Vemic (@dusanvemic) on Mar 13, 2017 at 8:45pm PDT

- Imao sam ravnu liniju na monitoru srca. Moj spas je bila Božija volja da se to desilo na Institutu za kardiovaskularne bolesti. Baš težak infarkt, ali sreća u nesreći da se desio na stolu tokomkontrole Doktor Srđan Bošković mi je spasao život i da nije bilo njegove upornosti i volje ne bih bio ovde.

- Bio sam savršeno zdrav pre toga, sportski život i ishrana me nisu stavljali u rizičnu grupu. Ali, stres me je trošio kao i moj karakter, jer sam se nesebično davao, doveli su do infarkta. Ne žalim ni jednog trenutka zbog toga niti postavljam pitanje zašto sam to radio. Jednostavno takav sam. Volim ljude i volim da im pomažem. Ja sam pravio greške i ne mogu nikoga da krivim - kaže Amanović.

On objašnjava koliko je bilo teško raditi sa Novakom.

- Mnogo sam brinuo zbog njega, kako se oporavlja, zbog svakog treninga, zbog eventualnih grešaka,loših rezultata. Primao sam neke stvari lično, iste te stvari su me lično pogađale čak i kada nisam bio deo njih. Posebno kada je krenuo problem sa laktom.

- U pokušaju da mu pomognem trošio sam se jako mnogo, a trošio se i on. On je član moje porodice, mnogo smo bili zajedno 10-11 godina, a sada ponovo. Bolje poznajem njega nego sebe, kao što i on poznaje mene - objašnjava poznati fizioterapeut.

O NOVAKU SAMO REČI HVALE

- Novak je izuzetno pošten čovek, Stalo mu je do svakog čoveka koji je u njegovom okruženju,m ceni mišljenje svakoga. Ko god od nas ima takoreći problem u stanju je da diskutuje s njim Svaku nedoumicu podeli sa nama i jako mu je važno naše mišljenje što istovremeno govori koliko poštuje ljude. On je jedna kompletna ličnost, izuzetan otac, trudi se da svo slobodno vrmee posveti deci a kad je u beogradu uvek koristi vreme da obiđe porodivu i prijastelje

Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Instagram
Tagovi: novak djokovic