Filmske Olimpijske igre: Večeras počinje 72. izdanje filmskog festivala u Kanu (Live)

Filmske Olimpijske igre: Večeras počinje 72. izdanje filmskog festivala u Kanu (Live)

Autor: | 14/05/2019

0

Priče o kriminalu, slavi, Holivudu, radikalnom islamu i istorijskim lekcijama nude se na 'meniju' 72. Filmskog festivala u Kanu koji se otvara večeras.

"Videćete rediteljke, debitante, Amerikance, zombije...", najavio je pre mesec dana direktor festivala Tijeri Fremo predstavljajući 21 film u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, jednu od najvažnijih nagrada filmskoga sveta.

Festival otvara komedija o zombijima "Mrtvi ne umiru" američkog reditelja Džima Džarmuša s Bilom Marejem, Adamom Drajverom i Igijem Popom u naslovnim ulogama. Jedan je to od četiri američka filma u konkurenciji.

Drugi je "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina čija se radnja zbiva u zlatno doba Holivuda kasnih 60-ih godina. Film, koji će u Kanu biti prikazan 25 godina pošto je Tarantino osvojio Zlatnu palmu, glumački nose Leonardo Dikaprio, Bred Pit i Margo Robi.

Festival u Kanu, koji je Tarantino jednom nazvao "filmskim Olimpijskim igrama", nastojaće da potvrdi ugled najvažnijeg svetskog filmskog okupljanja, suočen sve više s oštrom konkurencijom drugih vodećih festivala i tračevima da filmski studiji često čuvaju svoje udarne kandidate za Oskara za Veneciju ili Toronto, festivale koji se održavaju bliže dodeli američkih filmskih nagrada.

Deveteročlani žiri pod predsedanjem meksičkog reditelja Alehandra Gonzaleza Inaritua proglasiće pobednika 25. maja.

Na kanskom crvenom tepihu očekuje se i britanski pop superstar Elton Džon u povodu prikazivanja "Rocketmana", filma o njegovom životu u režiji Dekstera Fletčera, reditelja priče o Frediju Merkjuriju "Bohemian Rhapsody".

Kan ove godine odaje priznanje i fudbalskom genijalcu Maradoni. Dokumentarac Asifa Kapadije uključuje dosad neviđene snimke o slavnom Argentincu. Oba filma prikazuju se van službene konkurencije.

hellomagazin.rs Printscreen/Youtube

Pročitajte još

Najnovije vesti