Sve bilo je muzika – Arsenu u čast

Sve bilo je muzika – Arsenu u čast

Autor: | 31/05/2019

0

Arsen Dedić fizički možda više nije s nama, ali njegovi stihovi itekako su živi. Dokaz tome je i spektakularni koncert “Sve bilo je muzika”, održan sinoć u “Sava Centru” u čast čuvenog zagrebačkog kantautora, kada su hitove uz koje su se generacije zaljubljivale, volele i tugovale izvele neke od najvećih zvezda regiona.

Praznik muzike u Beogradu otvorio je Arsenov sin, renomirani džez pijanista Matija Dedić, odsviravši “Moderato Cantabile” i “Kuću pored mora”. Emotivno veče obeležili su i stihovi legendarnog kantautora, šansonjera, pesnika i boema, koje je govorio glumac Dragan Vujić Vujke. Čuli su se i izvodi iz nekih intervjua, koji su u nekoliko navrata nasmejali publiku. Bilo je teško izabrati trideset kompozicija iz njegovog bogatog opusa, ali i zanimljivo čuti neke od njih u džez aranžmanima za koje su se pobrinuli Matija i njegov bend.

Specijalni gosti, hor “Kolibri”, bili su posebno raspoloženi da ljubitelje dobre muzike u Plavoj dvorani razgale poznatim pesmana za decu sa Arsenovim potpisom. A onda je usledila lavina vrhunskih glasova. Počelo je sa Bojanom Stamenov, koja je podsetila na odu mladosti, dok je Sergej Ćetković otpevao hit “Sve što znaš o meni”.

Petar Grašo, miljenik Beograđana, za klavirom je izveo pesme “ Sa okusom mora” i “Sad te se samo rijetko sjetim”, koju je napisao zajedno sa Arsenom. Dlanovi se nisu štedeli ni kada se na pozornici pojavila Ana Stanić. Pop zvezda podsetila je na stihove koje je Arsen posvetio svojoj prijateljici Mileni Dravić. Mirise mora i dalmatinski štimung iz Dedićevog rodnog Šibenika donela je klapa “Maslina”.

Posebnim ovacijama nagrađene su “The Frajle”. Na svoj način izvele su baladu “Zagrli me”, koju je Dedić svojevremeno napisao za Zdravka Čolića, kao i pesmu “Odlazak (Tamo da putujem)”, komponovanu na stihove Tina Ujevića.

Višeminutnim aplauzom dočekana je Arsenova supruga Gabi Novak. Velika diva zašla je u devetu deceniju, ali od njeneg glasa i energije i dalje nas podilaze žmarci. U ovom omažu imala je dva mini bloka, pa smo tako ponovo čuli “Nadu”, “Kućicu za ptice”, “On me voli na svoj način”... Na kraju večeri koja je probudila mnogo uspomena, Gabi Novak su se na sceni pridružili svi izvođači i zajedno sa njom i publikom objasnili zbog čega treba “pamtiti samo sretne dane”.

Hellomagazin.rs Željka Dimić
Tagovi: arsen dedic

Najnovije vesti