Kirk Daglas danas puni 103 godine - po njega je Tito slao privatni avion! (video)

Kirk Daglas danas puni 103 godine - po njega je Tito slao privatni avion! (video)

Autor: | 09/12/2019

0

Kirk Daglas, slavni holivudski glumac, režiser i producent čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka, danas proslavlja 103. rođendan!

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima Šampion, Žudnja za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Poslednji voz sa Gan Hila, Spartak.

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film Šampion, 1953. za ulogu u filmu Loši i lepi i 1957. godine za film Žudnja za životom, Daglasu je tek 1996. godne dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je pormenio u Kirk Daglas.

Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. imao je prvu filmsku ulogu u filmu Čudna ljubav Marte Ajvers, a prekretnicu u karijeri označio je film Šampion 1949. godine.

Daglas iz dva braka ima četiri sina, a njegov najstariji sin je čuveni glumac Majkl Daglas. Bio je oženjen Dajanom Dil, koja je preminula 1951. Tri godine kasnije uplovio je u bračnu luku sa Anom Bajdens.

Kirk je inače u karijeri zaveo brojne slavne dame, među kojima su i legende velikog platna Rita Hejvort, Marlen Ditrih i Džoan Kroford.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

This guy on my knee, is 103!!!!!Happy Birthday Pappy!!! I love you with all my heart. ?❤️

Објава коју дели Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) дана 9. Дец 2019. у 2:03 PST

Kirk Daglas se sa starošću i prolaznošću života suočava na svoj način:

- Starost je samo u našim glavama. Ja sam preživeo pad helikoptera, operaciju kičme, moždani udar nakon kojeg sam hteo da se ubijem. Ali uvek sebi kažem, moraš da nastaviš da funkcionišeš i 'rasteš'. To je jedini protivotrov za starenje - rekao je je jednom prilikom.

U jednom od memoara, opisao je i susret sa Josipom Brozom Titom, koji je po njega poslao privatni avion! 

Bio je u Jugoslaviji u novembru 1964, kada je "uz kafu i kolače" razgovarao sa studentima Filmske akademije. Želeo je veći auditorijum, pa je sam organizovao predavanje na Beogradskom univerzitetu i bio oduševljen studentima koji su znali sve o filmovima.

- Sledećeg dana, za vreme ručka sa američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam da li bismo supruga i ja mogli da se upoznamo sa Titom. Oni su se nećkali, a ja sam se izvinio, izašao i okrenuo broj njegovog kabineta. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao svoj privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Voleo je vesterne, a naročito 'Obračun kod OK korala' - napisao je on.

- Narednog dana, britanski ambasador nije mi verovao, rekao je da je on na prijem kod Tita čekao bezuspešno šest nedelja. Pitao sam ga - a koliko ste Vi filmova snimili?

Majk Daglas je ocu čestitao ovaj 103. rođendan uz reči:

- Srećan rođendan tata! Ti si živa legenda i cela tvoja porodica ti danas šalje svu ljubav iz srca! -  napomenuvši uz sledeću fotografiju da mu je drag ošto oca može da učini ponosnim jer je nominovan za nagradu Zlatni globus u seriji "The Kominsky Method"

https://www.instagram.com/p/B52kYYJhhFi/

https://www.instagram.com/p/B53GeZwhROj/

M G

Najnovije vesti