Put ka Oskaru: Koji film će večeras osvojiti Zlatni globus?

Put ka Oskaru: Koji film će večeras osvojiti Zlatni globus?

05/01/2020

0

Večeras se tradicionalno održava dodela nagrade Zlatni globus, ali uprkos predviđanjima, pitanje je koji film će odneti nagradu

Dodela Zlatnih globusa koja će po 77. put biti priređena večeras, smatra se velikim otvarnjem sezone filmskih nagrada, a nju će ove godine obeležiti dominacija „Netfliksovih“ filmskih ostvarenja.

Poznato je da je ceremonija dodele Zlatnih globusa često više nego tačan pokazatelj kome će u februaru pripasti Oskar. Pored toga, Zlatni globus je retka svečanost koja na jednom mestu okuplja televizijske i filmske delatnike, piše Varejeti, a prenosi RTS.

No to sigurno nije razlog što kompanija „Netfliks“ ove godine prednjači sa čak 17 nominacija, a slede je „Soni pikčers“ sa osam i „Dizni“ i „Vorner bros“ sa po šest. I među televizijskim producentima dominira Netfliks sa, takođe, 17 nominacija, HBO ima 15, a Hulu i Prajm video po pet.

Zlatni globus je retka svečanost koja na jednom mestu okuplja televizijske i filmske delatnike

U glavnoj filmskoj kategoriji bore se čak tri Netfliksova originalna filma, što navodi na razmišljanje da li će se filmska industrija u dogledno vreme iz bioskopa preseliti na televizijske ekrane.

Netfliksova drama Bračna priča ima najviše, odnosno, šest nominacija za Zlatni globus, a sa po pet je slede filmovi Irac, Martina Skorsezea, koji je takođe producirao Netfliks i Tarantinov Bilo jednom u Holivudu. „Vorner brosov“ Džoker, reditelja Toda filipsa i Netfliksova Dvojica papa imaju po četiri nominacije.

Kompanija Netfliks prednjači sa čak 17 nominacija za Zlatni globus 

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija. Sa po četiri nominacije u trku ulaze HBO sa serijom Černobilj i Netfliks sa serijama Kruna i Neverovatno.

„Netfliks stvarno ima dobru godinu za sobom“, smatra urednik Verajetija, Tim Grej, podsećajući da je ova filmska platforma prošle godine ponudila samo film Roma, Alfonsa Kuarona, a ove godine ima šest vrlo kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Netfliks je originalne filmove počeo da realizuje tek 2015. godine, no u međuvremenu je utrošio milijarde dolara i privukao vrhunske filmske stvaraoce.

Domaćin svečanosti na Beverli Hilsu je po peti put za redom britanski komičar Riki Džervejs, od koga se i ove godine očekuju provokativne šale.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno delo biće dodeljen Tomu Henksu za ukupan doprinos filmu, što će biti peti Zlatni globus u kolekciji poznatog glumca, ali i producenta.

Hellomagazin.rs/M G Guliver/Getty