Nijedan osvojen bod: Ovo je najlošiji plasman naše zemlje u istoriji Pesme Evrovizije

Nijedan osvojen bod: Ovo je najlošiji plasman naše zemlje u istoriji Pesme Evrovizije

Autor: | 11/05/2024

4

Najlošiji plasman naše zemlje na Pesmi Evrovizije

Na najpopularnijem evropskom muzičkom takmičenju bivša Jugoslavija debitovala je davne 1961. godine, u vreme kada su zemlje nekadašnjeg istočnog bloka o tome mogle samo da maštaju.

Naredne tri decenije predstavljali su je izvođači iz svih šest republika, među njima i neke od najvećih zvezda ovih prostora. Jugoslavija je 1989. godine zabeležila i jedinu pobedu na Pesmi Evrovizije. Za to je zaslužna zadarska grupa Riva sa kompozicijom “Rock me”.

Johannes Simon/Getty Images

 

Prva Jugoslovenka koja se popela na evrovizijsku pozornicu bila je Ljiljana Petrović. Tog maja 1961. kompozicija "Neke davne zvezde", sa stihovima Mike Antića, zauzela je osmu poziciju.

Među starom gardom najuspešniji su bili Lola Novaković, koja je 1962. osvojila četvrto mesto, Daniel Popović i čuvena "Džuli" su se 1983. našli na istoj poziciji, a četvrti su bili i Novi fosili 1987. godine.

Pročitajte: Svečano otvorena Pesma Evrovizije - Teya Dora prošetala tirkiznim tepihom, svi komentarišu neobičan stajling

A ko je pod zastavom Jugoslavije zabeležio najlošiji plasman na Pesmi Evrovizije? Ako ste pripadnik mlađih generacija, ime možda nikad niste ni čuli. Bio je to Sabahudin Kurt, čija je kompozicija “Život je sklopio krug” 1964. završila na poslednjem mestu bez ijednog osvojenog boda.

Michael Campanella/Getty Images

Nije se proslavila ni Bebi Dol, poslednja predstavnica bivše države, koja 1991. nije uspela da osvoji Rim sa "Brazilom". Bila je pretposlednja - 21. mesto, sa samo jednim poenom. Evropu nije zapalio ni Zdravko Čolić, pretposlednji iz 1973. godine, iako je pevao da "Gori vatra". 

“Drugi otpozadi” bili su i Vlado Kalember i Izolda Barudžija sa duetom “Ćao, amore”, koji je 1984. zauzeo 18. poziciju. Tada su mnogi žalili što umesto njih dvoje nisu otišli Slađana Milošević i Dado Topić sa večnim hitom "Princeza".

Ako izostavimo Željka Joksimovića koji je 2004. predstavljao zajednicu Srbije i Crne Gore, Srbija se kao samostalna država na Eurosongu takmiči od 2007. godine. I već prvi solo nastup doneo nam je pobedu.

Johannes Simon/Getty Images

Maestralna Marija Šerifović i njena “Molitva” opčinile su Stari kontinent na festivalu u Helsinkiju, pa je naredno takmičenje održano u Beogradu, prvi put, za sada i poslednji.

Pročitajte: Neverovatne okolnosti... Posebna simbolika prati Teya Doru na Evroviziji, do sada se nije dešavalo

Ukoliko ne računamo predstavnike u koje smo polagali mnogo nade, a oni se nisu dokopali ni finala, najlošiji plasman otkako Srbija učestvuje ostvario je prošle godine Luke Black, koji se našao na 18. mestu.

Komentari (4)

Loading
Nenad 17:31 12.05.2024
Odgovori

Sodoma i gomora same nakaze,seo sam sa decom da gledam i bilo mi je nepriatno...To se u nasoj kuci vise gledati nece...

Max 17:57 12.05.2024
Odgovori

Ovo vec postaje smesno,ucestvujemo na necem sto odavno nije muzika a svake god.RTS i tz muzicari trose pare ljudi koji placaju obaveznu pretplatu,zašto??. Ovo je svake god gore i gore a ova je "dobro prosla" da nije posljednja

Драгољуб 07:24 13.05.2024
Odgovori

Ја не знам, шта Србија уопште тражи у друштву сатаниста и хомосексуалаца?

Velja 14:28 14.05.2024
Odgovori

Ko odlucuje o ucestvovanju na tom cirkusu? Dokle da se brukamo i trosimo pare od nametnute i obavezne pretplate? Nek se gradjani na referendumu izjasne, jesmo li ili nismo za ucestvivanje na toj lakrdiji. Ipak su to nase pare!

hellomagazin.rs Giorgio Perottino/Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti