Poslednje reči Žarka Lauševića sa terase bolničke sobe upućene Bjeli: Izustio je samo jedno, potresno i bolno

Poslednje reči Žarka Lauševića sa terase bolničke sobe upućene Bjeli: Izustio je samo jedno, potresno i bolno

Autor: | 20/11/2023

0

Poslednje reči Žarka Lauševića upućene Bjeli

Tužna povorka danas je na večni počinak ispratila glumca Žarka Lauševića koji je kremiran na Novom groblju u Beogradu, gde su ga porodica, prijatelji, glumci i njegova verna publika ispratili onako kako je on koračao kroz život - tiho i dostojanstveno.

Ata Images

 

Pre sahrane, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana je komemoracija Žarku Lauševiću, a na njoj su govorili: 

Tamara Vučković Manojlović, Vida Ognjenović, Vojislav Brajović, Irfan Mensur, Svetlana Bojković, Milutin Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Petar Božović.

Glumac Dragan Bjelogrlić prisetio se poslednjih dana kada je posetio Žarka u KBC Bežanijska kosa, gde je glumac proveo svoje poslednje dane.

- Kada odu najveći, svet zastane, zvezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Postajemo zbunjeni ogromnom prazninom.  

- Žarka sam voleo da gledam na sceni i platnu, voleo sam da ga čitam, njegove slike i crteže, voleo sam sa njim da radim.

Pročitajte: Evo zašto nije služeno opelo - Žarko Laušević ispraćen uz najtužniju pesmu iz kultne serije

- A najviše sam voleo da pričam sa njim. Pričao sam sa njim o glumi, veri, nacijama, istoriji... o svemu. Svaki taj razgovor, nebitno kad i gde se dešavao, svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom, bez zadiranja u sagovornikovu intimu.

Ata Images

 

Bjelogrlić se prisetio poslednjeg dana koji je proveo sa Žarkom...

- Poslednji beše na terasi tvoje bolničke sobe, pre mesec dana. Bio je topao jesenji dan. Jeli smo teletinu. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako, o svemu i svačemu.

- Rekoh ti tada kako mi je to najlepši dan posle dužeg vremena, nisam znao da ću ga pamtiti do kraja života.

Pročitajte: Tužnim povodom zajedno u javnosti - Vesna Trivalić grca u suzama, suprug Nenad čvrsto je drži

- Bio je talentovan, imao je jedinstven žar, neprestano se saplićući o njegovu krhku i tananu dušu. Kao da je zlo izabrao junaka savremene antičke drame.

- Kroz takav život Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je sve to dostojanstveno, zrelo i muški.

Ata Images

 

- Ipak, njegova krhka i ranjena duša to nije mogla da izdrži. Podlegla je ranama. Poslednja slika - ti stojiš na terasi bolnice. I dalje si lep. Mašeš mi i vičeš: „Vidimo se”.

- Vidimo se u nekom boljem svetu, ako zaslužim da budem pored tebe - rekao je Bjelogrlić, koji nije uspeo da zadrži suze.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata Images

Najnovije vesti