SUDBINA! Preminuli su dan za danom: Jovan Marić saslušao Žarka Lauševića posle ubistva, glumac izustio samo tri reči...

SUDBINA! Preminuli su dan za danom: Jovan Marić saslušao Žarka Lauševića posle ubistva, glumac izustio samo tri reči...

Autor: | 15/11/2023

0

Žarko Laušević preminuo je danas posle kraće i teške bolesti, a vest o smrti slavnog glumca potvrdila je u ime porodice njegova supruga Anita Laušević.

„Obaveštavamo javnost da je danas, 15. 11. 2023, u 63. godini, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević.

O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena - u ime porodice, Anita Laušević“, javlja agencija.

Samo 24 sata pre smrti slavnog glumca preminuo je čuveni psihijatar i seksolog prof. dr Jovan Marić u 82 godini, a mnogi pamte da je upravo on bio u timu koji je vršio neuropsihijatrijsko veštačenje glumca posle ubistva.

Vladimir Radojičić

 

Kobne noći između 30. i 31. jula 1993. godine Žarko Laušević ubio je Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a Andriju Kažića ranio u predelu genitalija, nedaleko od podgoričkog kafića nakon tuče.

Prema tadašnjim navodima medija, do sukoba je došlo kada su Laušević i njegov stariji brat Branimir napadnuti. Tom prilikom je Žarko pucnjima iz svog pištolja usmrtio napadače.

Posle incidenta osuđen je na 15 godina zatvora za dvostruko ubistvo. Ova presuda je nakon žalbi potvrđena 1994. godine, a zatvorsku kaznu izdržavao je u Spužu i Požarevcu.

Pročitajte: Poslednji put se poklonio publici i preminuo - Izgled Žarka Lauševića rasplakao celu Srbiju

Posle ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine Žarku je izrečena kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Pošto je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, oslobođen je.

Nakon toga glumac je napustio zemlju i preselio se u Njujork. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001, tu odluku o kazni preinačio i izrekao novu kaznu, od 13 godina zatvora.

Psihijatar Jovan Marić ispričao je da je bio u timu koji je vršio neuropsihijatrijsko veštačenje glumca posle ubistva. Jednom prilikom je rekao da je tada pitao Lauševića da objasni kako je došlo do incidenta, odnosno, da li je ponašanjem ili gestikulacijom isprovocirao konflikt.

ATA Images

 

Marić je naveo da je Žarka Lauševića upitao: „Vi ste glumac, znate li da ste neverbalno mogli da omalovažite sagovornika, a da ništa ne kažete?“

Nakon pitanja je, kako je Marić tvrdio, usledio Lauševićev odgovor: „Ne sećam se“. Potom je dodao da je Laušević verovao da je u pitanju nesrećan slučaj.

- Verujem da je hteo da zaštiti brata, koji je od udarca pao na zemlju. Laušević je iz svoje torbe izvadio pištolj i pucao na dvojicu, dok je trećeg ranio.

- Očevici su kazali da Laušević nije prvi počeo raspravu, ali je pitanje da li je svojom gestikulacijom, pošto je kao glumac možda svojim telom nešto poručio, pa ih je to iznerviralo i onda su napali njega i njegovog brata - objasnio je jednom prilikom Marić, prenosi „Mondo“.

Pročitajte: Preminuo Žarko Laušević

Kada je počelo suđenje Žarku Lauševiću, glumac je ispričao svoju stranu priče.

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu: „Kakva je ovo galama?“ Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je: „Šta je bilo, momak?“ Kazao sam: „Ništa, sve je u redu“ - ispričao je Laušević.

Privatna Arhiva

 

- Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo najviše pola minuta - dodao je.

- Sećam se samo delova događaja jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima.

Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha. Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu - posvedočio je glumac na saslušanju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Vesna Lalić, youtube