Umrla majka Ramba Amadeusa: Družila se sa Ivom Andrićem, jednu tajnu krila je od njega

Umrla majka Ramba Amadeusa: Družila se sa Ivom Andrićem, jednu tajnu krila je od njega

Autor: | 23/10/2023

0

Umrla majka Ramba Amadeusa

Bosiljka Pušić, crnogorska i jugoslovenska književnica, dugogodišnja profesorka srpskohrvatskog jezika i književnosti u hercegnovskoj srednjoj školi, preminula je danas u 88. godini, objavio je portal "Herceg Novi Cool", a muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, je njen sin.

youtube printscreen

 

Bosiljka Pušić rođena je 2. maja 1936. u Ćupriji. U Jagodini završava osnovnu školu i gimnaziju a u Beogradu na Filozofskom fakultetu odsek za jugoslovensku i svetsku književnost.

Umrla majka Ramba Amadeusa objavila je više od 20 romana, knjiga poezije i knjiga za decu. Svojim prvim romanom „Otvaranje lutke” izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Pročitajte: Emir Kusturica - Samo je Ivo Andrić neprolazna vrednost

Oktobarska nagrada, najznačajnije hercegnovsko priznanje, dodeljena joj je pre svega nekoliko dana.

Druženje sa Ivom Andrićem

Šezdesetih godina prošlog veka družila s nobelovcem Ivom Andrićem i njegovom suprugom Milicom sa kojom je pisac, do njene smrti, živeo u Herceg Novom.

U jednom od svojih televizijskih intervjua Bosiljka se prisetila kobnog 24. marta 1968. godine, dana kada je supruga slavnog pisca, koja je, kako književnica priča, poslednje godine svog života provela negujući ljubičice u svojoj novskoj bašti, napustila ovaj svet.

 

 

- Čudan je bio dan kada je otišla Ivova Milica. Imala sam dogovoreno da taj dan idem da im čitam svoje pesme. Branko Lazarević, koji je tamo odlazio svaki dan, otkrio je moju tajnu, iako sam ga ja molila da nikome ne priča da ja pišem pesme. Mene je onda pozvala Milica i kaže: ‘Aaaaa, pesnikinjo...’ gde ja mislim neko me zeza. Spremila sam se da opsujem najgrđe što umem, pa se brzo setim da ona ima takvu boju glasa.

Pročitajte: Vladimir Pištalo o našem nobelovcu - Andrić nije bio materijalista, sve što je zaradio poklonio je bibliotekama

- Nastavlja ona: ‘Pa vi krijete od nas da pišete pesme, kad ćete da dođete da to pročitate’ i ja kažem, hajde u nedelju popodne - priča Pušićeva koja je tog dana na putu do Andrića saznala da je Ivova supruga preminula:

– Samo što se nisam onesvestila. Odlazim kod Iva, on bled, upalih obraza, ni u koga nije gledao, samo je ponavaljao: ‘Svemu nas uče, samo nas ne uče kako da prihvatimo smrt najbližih’.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin,rs ATA Images