Emir Kusturica: Samo je Ivo Andrić neprolazna vrednost

Emir Kusturica: Samo je Ivo Andrić neprolazna vrednost

Autor: | 28/07/2013

0


Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ocenio je da je samo nobelovac Ivo Andrić neprolazna vrednost, i da današnjica nije bogata uticajnim ličnostima.
- Ivo Andrić je, ako ne najveći evropski pisac 20. vijeka, onda sigurno među najboljima. Da bi to postao, nije mogao da bude samo pisac. Bilo je neophodno sroditi se sa sudbinom našeg naroda. Učestvovati u radu Napredne srpskohrvatske omladine, postati član 'Mlade Bosne'. On najbolje potvrđuje ideju da se ne možeš praviti budala kada tuđin pokušava da uništi tvoj narod - istakao je Kusturica, koji je proglašen za jednu od 100 najuticajnijih ličnosti u velikoj anketi beogradskog lista "Nedeljnik", u kojoj se 50 najmoćnijih ljudi sa ovih prostora izjašnjavalo o najuticajnijem čoveku u Srbiji.
On je podsetio da je Andrić poslednjih stotinu stranica "Na Drini ćuprije" posvetio pobunjenim anđelima - članovima "Mlade Bosne".
- To je ne samo posveta, nego i zavjet koji kaže da velika djela podrazumijevaju velike kontroverze, kako se danas kaže za sve one koji su angažovani - napisao je proslavljeni srpski režiser u autorskom tekstu za specijalno izdanje Nedeljnika "100 najuticajnih ljudi".
Kusturica je konstatovao da današnjica nije bogata ljudima čiji je uticaj širokog spektra.
- Ne da ja znam. Mi imamo sportiste, književnike, naučnike, koji pokrivaju velike projekte, i timove koji širom sveta prave čuda u nauci. Međutim, taj uticaj su preuzeli političari egzekutivci -zaključio je Kusturica.

Izvor: vestionline
Foto: Beta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin