Mali muzej pravoslavlja: Prelepa kuća Ljiljane Habjanović Đurović odiše uzvišenom harmonijom

Mali muzej pravoslavlja: Prelepa kuća Ljiljane Habjanović Đurović odiše uzvišenom harmonijom

Autor: | 04/09/2023

1

Kuća Ljiljane Habjanović Đurović mali muzej pravoslavlja

Dom Ljiljane Habjanović Đurović oaza je mira, ljubavi i umetnosti, ali i pravo malo carstvo pisane reči. Čuvena spisateljica, koja je rođena u Kruševcu, decenijama živi u Beogradu sa suprugom Milovanom i sinom Aleksandrom u kući čiji svaki kutak odiše prefinjenošću, toplinom i poštovanjem prema starini.

Instagram

 

Autorka nekih od najčitanijih romana u našoj savremenoj književnosti, kao što su “Ženski rodoslov”, “Paunovo pero”, “Petkana” i “Igra anđela”, u srećnom je braku od 1978. godine, a ta radost i harmonija ogledaju se i u njenom životnom prostoru.

Pročitajte: Celo Valjevo divi se njenom dvorištu - Majka Željka Joksimovića od porodične kuće napravila raj FOTO

Dominantna je bela boja, asocijacija na čistoću i eleganciju. Zidove krase umetničke slike, dok su police ispunjene porodičnim fotografijama i, naravno, knjigama.

Instagram

 

Dama koja drži do tradicije uživa u čitanju, ali i u starinskim komadima nameštaja, izrađenim od drveta i finih materijala.

Pročitajte: Ovde živi klasična Vaga - Nataša Bekvalac nam je otvorila vrata luksuznog stana

I dnevna soba je u belom. Stalak za cveće, zastor, čak i klavir za koji Ljiljana često sedne, sve je belo. Drugačiji su samo cveće, svećnjak i persijski tepih. I ljubimci, pomeranci, „uklopili” su se u tonove prostorija.

Nemanja Maraš

 

Instagram

 

Ljiljana je duboko religiozna, pa se na zidovima mogu videti i pravoslavne ikone. Jednom prilikom otkrila je da je sveta Petka dobila veoma važno mesto u njenom životu u oktobru 1995, kada se u njoj desio veliki duhovni preokret.

„Ja sam se svim srcem i svom dušom svojom okrenula svetoj Petki. I usudila sam se da je nazovem svojom zaštitnicom.”

Instagram

 

Porodiču slavu, Svetog Stefana, obeležava 9. januara. Kutak koji krasi njegova ikona, sa kandilom i svećom, po svemu je poseban, odiše mirom, svetošću i svetlošću.

Instagram

 

 

Komentari (1)

Loading
Tatjana 15:58 05.09.2023
Odgovori

Obozavam gospodju Habjanovic Djurovic i veliki sam postovalac njenog lika i dela! Imamo slicnu zivotnu pricu, obe smo iz Krusevca, duboko religiozne.... Pozdrav je i zelim jos puno dobrih knjiga!

hellomagazin.rs Nemanja Maraš