Porodično nasilje mora da prestane: Ana Štajdohar sve šokirala, ostaćete bez reči

Porodično nasilje mora da prestane: Ana Štajdohar sve šokirala, ostaćete bez reči

Autor: | 30/08/2022

1

Poruka Ane Štajdohar sve šokirala

Pevačica Ana Štajdohar već deceniju je u skladnom braku sa Nikolom Demonjom sa kojim ima dvoje dece, sina Lava i ćerku Niu. Kao brižna majka trudi se da svaki slobodan trenutak posveti deci i da oni na raspustu što manje vremena provode na tabletima i mobilnim telefonima.

Pročitajte: Ana Štajdohar i Nikola Demonja neutešni, zadesila ih velika tragedija (foto)

Luka Šarac

 

Jedno sasvim obično veče u Aninom i Nikolinom domu pokrenulo je lavinu emocija, besa i brojnih pitanja.

„Uzmem ja da pročitam pre neki dan deci našu narodnu bajku 'Nemušti jezik'. Sećam je se iz školskih dana, ali vrlo slabo, pamtim samo neke delove, ali ne i njen smisao.

Ukratko, čobanin je spasao zmiju od vatre, ona mu se obmotala oko vrata i rekla mu da je vodi njenom ocu, caru zmija, jer će ga bogato nagraditi za dobro delo. Nudiće mu sva blaga, ali on samo treba da traži 'nemušti jezik' zauzvrat i ništa drugo. Dobi čobanin na kraju šta je hteo, sposobnost da razume jezik životinja (kako je isprva razumeo zmiju ostaje nepoznato), ali i upozorenje da će umreti ako nekome ispriča o tom daru.

Pročitajte: Poruka Ane Štajdohar rasplakala mnoge - Šest godina nakon prevremenog rođenja ćerkice pevačica otkriva sa kakvom se traumom suočila

Luka Šarac

 
Pred kraj priče čobanin se nađe u situaciji u kojoj ga je žena (inače trudna) pritiskala da joj kaže o čemu se radi. Vagao je da li da joj sve ispriča i na kraju se odluči da joj ne kaže, već uze batinu i pošteno je prevaspita. Od tada ga žena nije više ništa pitala i bila je pošlušna.
Kraj.
 
I evo, razmišljam već nekoliko dana koju poruku su želeli da nam prenesu kada su ovu našu bajku stavili u školski plan i program. 'Lepa' pouka, zar ne? Generacije i generacije uče o tom zgodnom i praktičnom prevaspitavanju žena kako bi bile pokorne i poslušne. Ova naša narodna bajka mnogo govori o odnosu prema ženama“, napisala je vidno zabrinuta Ana. Na kraju je dodala: 
 
„Od januara do početka avgusta 2022. u Srbiji je ubijeno dvadeset žena u porodičnom nasilju. U poslednjih 12 godina u Srbiji su ubijene 353 žene od strane partnera ili člana porodice.“
 
Ova Anina poruka dobila je veliku podršku javnosti.
 

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti