Ana Štajdohar za HELLO! otkriva srećne vesti: Kakav rolerkoster emocija

Ana Štajdohar za HELLO! otkriva srećne vesti: Kakav rolerkoster emocija

Autor: | 11/09/2021

0

Prvog septembra Ana Štajdohar i Nikola Demonja, posle mnogo godina, ponovo su se našli u školskom dvorištu, a razlog je polazak njihove ćerke Nieprvi razred. Baš kao i drugi roditelji, bili su srećni i pomalo zbunjeni činjenicom da je tako brzo došlo vreme da njihova “beba” krene u novu etapu života.

‒ U glavi mi se ubrzano premotavao film, u kome je bilo sve – od porodilišta do trenutka kada prozivaju njeno ime i zovu je da stane u kolonu dece. Kakav rolerkoster emocija! Bila sam srećna, ali sam u istom trenutku želela da vremenu stavim đule oko nogu, da sporije ide. Mnogo mi je značilo što je kraj mene bio mališa, dve godine mlađi od sestre, koji je sve vreme želeo da se držimo za ruke. Kada je prvi školski dan završen, Nia mi je rekla: „Mama, bilo je prelepo“. Sve joj se dopalo, nastavnica, drugarice, škola, a ponajviše što je sada „velika“. Nadam se da će taj entuzijazam trajati. Budući da je vrlo pametna, radoznala i zrela devojčica, ne sumnjam da će se lako navići na novo životno poglavlje. Da je mogla da bira, ona bi već uveliko išla u školu. Simpatično je kako čovek, po pravilu, prvo želi da je stariji, a onda mlađi „od sebe“.

Pročitajte: Suze radosnice - Deca poznatih krenula u prvi razred, ponosne mame blistaju od sreće (foto)

Luka Šarac

 

Pripreme za Niin polazak u školu Ana i Nikola obavili su ležerno, poslednjih dana avgusta, jer nisu hteli da stvaraju bilo kakvu tenziju. Polazak u školu predstavili su joj kao sasvim normalnu stvar, a Ani je bilo najzanimljivije biranje sveski, pernica, olovaka...

‒ Kada sam bila dete, kupovina školskog pribora za mene je bila događaj, jer se u to vreme deci nije nudilo trista čuda kao danas. Jednostavno, nisu postojala, budući da deca tada nisu bila ciljna grupa trgovine. Danas razmišljam kako bih „mala ja“, u ono vreme, pala u nesvet od sreće kada bih videla sve ono što nudi iole dobra knjižara. Prilike su se mnogo promenile. Želela bih da pohvalim gest grada Beograda, koji će ove godine refundirati novac koji je dat za kupovinu određenog broja udžbenika. Verujem da nije malo roditelja kojima ova olakšica mnogo znači. Volela bih da se pronađe neki novi model, koji bi na duže staze deci osnovnih škola obezbedio besplatne knjige. Bilo bi lepo kada bismo i mi usvojili praksu gotovo svih zemalja u našem regionu, jer je investiranje u obrazovanje i kulturu novih generacija jedini pravi put.

Pročitajte: Pre godinu dana kupili su nekretninu iz snova - Ovde žive Ana Štajdohar i Nikola Demonja sa sinom i ćerkom (foto)

Luka Šarac

 

Ana svoj polazak u školu pamti po tome što se rasplakala kada su je roditelji doveli na svečani prijem prvaka, ali uz osmeh dodaje da je brzo shvatla da “ništa nije strašno”. Sećajući se kasnijih razreda, sebe opisuje kao “odličnog đaka i pedantnu štreberku“, koja lepo piše literarne sastave, peva i crta. Svi koji sarađuju sa Anom znaju da je tačna i pouzdana, a sada nam je i  jasno da bar promil zasluge za to ima njena prva učiteljica.

‒ Prva tri razreda išla sam u školu “Starina Novak” i imala vrlo strogu učiteljicu, koja nam je odmah objasnila šta se sme, šta se ne sme i niko se nije usudio da proba drugačije. Bili smo disciplinovani kao mali vojnici, koji čak i na velikom odmoru ne trče. Čim zazvoni, uredno smo, dva po dva, kretali ka svojoj učionici. Kada sam prešla u “Drinku Pavlović”, doživela sam šok, videvši da neki đaci čak sede na klupama na malom odmoru. Za mene je to, u prethodnoj školi, bilo nezamislivo. Imala sam utisak da sam došla u sasvim drugi svet.

Novi HELLO! u prodaji od 10. septembra!

HELLO!

 

 

Komentari (0)

Loading
HELLO! hellomagazin

Najnovije vesti